intimplasztika

A kisajkak túlzott mérete az élet több területén okozhat a kellemetlenségtől az erős fájdalomig terjedő panaszokat. A sport, lovaglás, biciklizés, motorozás vagy az intim együttlét gátja lehet a kisajkak változatos formát mutató hipertrófiája, ami műtétileg viszonylag egyszerűen és ambuláns keretek közt korrigálható.

Az intimplasztika összefoglaló kifejezés, mely a női külső nemi szervek korrekciós műtéteinek sokaságát jelenti. Leggyakrabban azonban a kisajkak méret- vagy alakbeli korrekcióját értjük rajta. A kisajkak mérete és alakja igen változatos lehet és amennyiben a páciens számára ez zavaró, úgy többféle beavatkozás közül választ a plasztikai sebész.

A legismertebb és gyakran alkalmazott intimplasztikai műtéti típus a lineáris kisajak-kisebbítés, mely során egy ívelt – a kisajkak ideális formáját – követő metszéssel távolítjuk el a szövettöbbletet. Ezzel a műtéttel a kisajkak ideális formája állítható helyre.

Másik lehetőség az intimplasztikában az un. „deepitelizáló” – a felhámot lefejtő – technika, melynek eredményeként a kisajkak mintegy beljebb süllyesztve kerülnek visszavarrásra. Ilyenkor a kisajak széle érintetlen marad, de mérete csökken.

A harmadik intimplasztikai technika az un. ék-kimetszés („wedge resection”), melynek során az átlagosnál erősen eltérő formai sajátosságokra adaptálható kimetszés történik. A középső vagy a gát felé eső hátsó megnyúlt területeket távolítjuk el és a kisajak vékonyabb, kisebb elülső részét hajtjuk a kimetszett helyére.

Ezeket az intimplasztikai műtéteket a kisajkak alakjának és méretének függvényében kombinálhatjuk és kiegészíthetjük a csiklót fedő bőrcsuklya (a „hood”) csökkentésével az intenzívebb érzet reményében.