torzóplasztika

A túlsúly leküzdése nemes és a végén örömteli feladat. Sok nő és egyre több elszánt férfi szembesül a fogyás után visszamaradt bőrfelesleggel. Ilyenkor a felmerülő kérdés, hogy több lépésben, több műtéttel szabaduljon meg a bőrfeleslegtől, vagy a „ha már úgyis alszom” mottóval egy nagyobb műtéttel érjünk célt. Erre alkalmas megoldás a body lift vagy torzóplasztika. Nevét az antik torzókon megmaradt törzsről kapta, hiszen itt a törzs teljes körfogatán végzünk plasztikai műtétet.

A műtét kapcsán a páciens anatómiai és a morfológiai (megnyúlt bőr mérete, tapadási területei, az izomzat és a csontstruktura anatomiai sajátosságai) sajátosságai alapján kirajzolt vonalak mentén távolítunk el egy övszerű zsir és bőr területet a hasról, a deréktájról és a fenékről. Tulajdonképpen három az egyben műtét: abdominoplasztika, azaz hasplasztika, flankoplasztika, azaz derékplasztika és gluteoplasztika, azaz fenékplasztika történik. Tekintettel arra hogy nagy területeket kell feszessé tenni ezeket a műtéteket speciálisan kiegészithetjük a Lockwood féle lateral tension suture hasplasztikával és a fenékplasztika belső, szigetpárnázásos eljárásával.

A Lockwood-féle hasplasztika műtétnél kiterjesztett zsírszívást is végzünk, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen annyi „véresen” és traumatizálva preparálni, mint a régi technikáknál. Az elvékonyított hasfal jobban nyújtható és formázható, a heg lejjebb kerül. A heg gyógyulása és tehermentesítése végett a lehúzott bőr-zsír lebenyt belülről sok apró, fesztelenítő, lehorgonyzó öltéssel rögzítjük az izmos hasfalhoz. Ezek az öltések (LTS, lateral tension suture) tehermentesítik a heget és biztosítanak ideális hegképződést. A heg mélyre kerül és szép, vékony marad. A műtét hosszabb és több varróanyag igénye van. Egy ilyen műtét után hamarabb eltávolíthatók a drain-csövek, a páciens fájdalma kisebb, gyorsabban felkelthető és mobilizálható. Kevesebb fájdalomcsillapítót kell szednie, a savóképződés és az esetleges sebfertőzés esélye igen csekély. A hasfal lapos és feszes marad. A heg mélyre kerül a fehérneműbe.

A fenékplasztikák modern technikái a saját szövetet is felhasználják a farpofák felső kontúrjának kiemelésére. Nem implantátummal, ami tartós ugyan, de ilyen esetekben könnyen túl kontúrosnak hat, vagy helyéről elmozdulhat és nem saját zsírszövettel, ami természetesebb látványt nyújt a műtétet követően, ám sok esetben nem tartós, felszívódhat és a nyomás miatt deformálódhat, hanem egy sokkal erősebb és mégis tartós szövettel: a saját bőr-zsír szigettel.

A műtét kapcsán a korábban csak egyszerűen eltávolított, a fenék felső részénél lévő bőr-zsír területet meghagyjuk, egy a felhámtól mentes szigetként. Ezt még öltésekkel magasíthatjuk és formázhatjuk. A fenékplasztika, vagy fenékfeszesítés fő lépése a páciens bőrének a farpofára való felhúzása (ugyanúgy, ahogy a nadrágot húzzuk fel a derekunkra). Ennek kapcsán a felhúzott bőr rácsúszik a már elkészített kétoldali, felső szigetekre, amelyek mint két párna belülről kibélelik és megformázzák a fenék felső részét. Ennek a műtéti technikának számos előnye van: Kevesebb a műtét utáni váladékozás, gyorsabb a sebgyógyulás, hiszen a belső párnák, mintegy helyben tartják a bőrt, amit a hasplasztikáknál ismertetett Lockwood szerinti fesztelenítő varratokhoz hasonlóan a belső párnákhoz szegjük.

A régi fenékplasztikai műtéteknél, csak a rugalmas gumírozott nadrág tartotta helyben a felvitt, feszesített bőrt, és ezt a mozgások miatt a műtéti heg sínylette meg. A belső párnás szigetlebeny technikánál a heg fesztelenítve gyógyul, szebb marad. A rugalmas nadrágra ugyan szükség van, de csak kiegészítőnek. A műtét hosszasabb és több varróanyagot igényel, mint az egyszerűbb, kimetszéses technikával végzett fenékplasztika.

A torzóplasztikát kiegészíthetjük a megereszkedett belső combtáji bőr eltávolításával és feszesítésével, azaz combplasztikával. Ekkor a teljes alsó testfél feszesítése, plasztikája megtörténik, a klasszikus body liftnek megfelelően.