macskaszem szemplasztika

A szemhéjak kényes mutatói az életkornak. Miután ez nagyrészt genetikailag kódolt, sok mindent nem tudnak ellene tenni a páciensek. Kiemelt fontosságú az alsó szemhéj, ahol a ráncok és a bőrmegereszkedés mellett más karakterisztikus jelek is észlelhetők. A szemhéjak táskái az alsó szemhéj mögötti laza vagy megereszkedett kötőszövetes lemez alatti zsírcsomók előboltosulásai. Eltávolításuk jelentős esztétikai javulást eredményez. Az ilyenkor megbontott szövetek gyógyulása kapcsán kialakuló hegesedés az alsó szemhéj süllyedését okozhatja. Ennek elkerülésére és a fiatalosabb küllem elérésére alkalmas a szemzug oldalsó felfüggesztése, azaz a cantopexia.

A szemkörüli (peri-orbicularis) szövetek sebészetének sok buktatója lehet. A hegesedés mértéke nehezen megítélhető, az eleve előreálló szemgolyó és a laza alsó szemhéj figyelmeztető jelek, hogy a modern szemléletű és amúgy kiváló esztétikai eredményt adó mély technikával végzett alsó szemhéjplasztika után problémák jelentkezhetnek. Ez a szemhéj kifordulása vagy a szemzug lesüllyedése. Korábban ennek elkerülésére csak minimális kimetszést végeztek, azonban az így elért esztétikai eredmény nem volt kielégítő. A szemhéjplasztika modern műtéteinél a „táskákat” okozó zsírszövetet eltávolítjuk vagy áthelyezzük és sokszor az alsó szemhéjplasztikai behatolásból a arc középső részének emelését, plasztikáját (mid-face lift) is elvégezzük. Ezeknél a bonyolultabb műtéteknél különös figyelmet kell szentelni a szemzugnak és az alsó szemhéj hegesedésének.

Az oldalsó szemzug felvarrása – a cantopexia – kettős előnnyel jár:

Egyfelől tehermentesíti az alsó szemhéjat és kivédi műtét utáni szövődményeket (a szemhéj süllyedése, – kifordulása, a szemzug süllyedése). Biztonsággal elvégezhető az össze modern technika, amit az alsó szemhéjplasztikában alkalmazunk és az arc középső részének emelése is (mid-face lift).

Másfelől – ugyan pár hétig kicsit „macskásabb” lesz a szem külleme – fiatalosabb küllemet biztosít a páciensnek, hiszen az öregedés vagy a fáradtság és a kimerültség mellett a szemzug is látványosan megsüllyedhet. Természetesen – előre egyeztetett igény esetén – a szemzug felvarrását a szemzug plasztikájával (cantoplastica) is kombinálhatjuk, ami a szem formájának a kívánt egzotikus irányba való változását eredményezi.

A szemzug plasztikájának több formája ismert melynek eredményeképp a szemzug feljebb kerülhet (lateralis retinacularis cantoplastica), az alsó szemhéj (amennyiben megnyúlt és kissé lefittyedt) rövidülhet (tarsal-strip technique) vagy a két említett eredmény kombinációja (dermal pennant technique). Ez utóbbi technikákat csak kivételes esetekben alkalmazzuk, egyedi elbírálás után.