hasplasztika

A hasplasztika kapcsán felmerülő igények komplexitására jelent megoldást a Lockwood műtét. Az igények: mélyre kerülő, rejtve maradó heg, kevés szövődmény, feszes lapos has, lehetőleg a zsírpárnák eltüntetésével, minimalis fájdalom. Ez a speciális varrat-technikát alkalmazó eljárás a hasfal leszegésével és a heg tehermentesítésével mindezekre megoldást jelent.

A hasplasztika igényes kivitelezése és a szép műtéti eredmény érdekében az utóbbi években számos újítás került be a plasztikai sebészet hasplasztikával foglalkozó műtéti tárházába. Egy ilyen műtétnél a cél összetett : a műtéti heg minél lejjebb (a fehérnemű által takart területre) kerüljön, a heg vékony, vonalas maradjon, a műtét után a bennhagyott csövet vagy csöveket hamar el lehessen távolítani, ne képződjön savógyülem, amit később kellemetlen fecskendős szúrásokkal és lebocsájtásokkal kell kezelni, könnyebb legyen a mozgás, kevesebb legyen a fájdalom és a gyomrot sokszor megterhelő fájdalomcsillapító igénye, kisebb legyen a műtét utáni fertőzés rizikója és a bélrendszert próbára tevő antibiotikum igénye, a műtét utáni hasfali dagadások minimalisak legyenek, és egészében egy maximálisan feszes, lapos hasat érhessünk el, a lehető legkönnyebb műtét utáni időszakkal.

Ezekre megoldás az un. Lockwood-féle hasplasztikai műtét. Ennél a műtétnél a hagyományos hasplasztikai behatolás mellett egy kiterjesztett zsírszívást végzünk, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen annyi „véresen” és traumatizálva preparálni, mint a régi technikáknál. Az elvékonyított hasfal jobban nyújtható és formázható, a heg lejjebb kerül. A heg gyógyulása és tehermentesítése végett a lehúzott bőr-zsír lebenyt belülről sok apró, fesztelenítő, lehorgonyzó öltéssel rögzítjük az izmos hasfalhoz ( lásd a piros pontokat a képen). Ezek az öltések (LTS, lateral tension suture) tehermentesítik a heget és biztosítanak ideális hegképződést. A heg mélyre kerül és szép, vékony marad. A műtét hosszabb és több varróanyag igénye van.

Egy további hasplasztikai technika a magas hasfali és köldök-fesztelenítés, ami abban az anatómiai esetben hasznos, mikor a köldök túl magasan helyezkedik el, és így a műtéti heg nehezen helyezhető a fehérnemű vonala alá. Korábban ilyenkor függőleges metszést is végeztek a köldök helyén, amolyan fordított T alakban, vagy külön a hasfal alján a középvonalban. A magas feszetelenítő technika (HSTS, higyh superior tension suture) lehetővé teszi, hogy a köldök új helyét akár 3-4 cmrel lejjebb helyezzük el és ez a LTS-el kiegészítve már biztosítják a heg mélyre kerülését. A műtét hosszabb és több varróanyag igénye van, de nem minden esetben van rá szükség.