macs-lift arcplasztika

Az arc bőrének és mélyebb szöveteinek ereszkedése fáradt külsőhöz és sokszor a valós életkornál öregebb külsőhöz vezet. Azarcplasztika a megereszkedett szövetek mobilizálása után azok feszesítésével nyújt esztétikai javulást és fiatalosabb küllemet (rejuvenatio). Az arc bőrét hagyományosan a fül felé mutató irányban hátrafelé feszítjük meg. Túlzott mértékű feszítés esetén „szélcsatorna” kinézet (windblow-face) jöhet létre a személyiségjegyek torzulásával. Elégtelen feszesítés esetén a műtét sikertelen, pár hónap alatt az arc ugyanúgy néz ki, és még a hegekkel is számolni kell. Egy új technika a függőleges irányú arcplasztika (MACS-lift), ami kevesebb heggel jár és az arc-feszesítés iránya ideális. Emellett a nyak és a toka feszesítését is megoldja.

A MACS-lift (minimal access cranial suspension – azaz: minimális megterhelésű függőleges felfüggesztés) arcplasztika a kilencvenes évek közepétől hódít, főképp a nyugat-európai országokban. A technika sajátja a minimális behatolás és megterhelés és ugyanakkor a megfelelő feszesítési irány kiválasztásával a megfelelő esztétikai eredmény. Amíg a hagyományos arcplasztikai technikák – amelyekre természetesen bizonyos, súlyos ereszkedésekkel járó esetekben szükség van- hosszú és csak részben rejtett hegekkel jártak és a túlzott feszítés mellett az arc részleges torzulásához, ezáltal a karakterisztikus jegyek elvesztéséhez vezethettek. A hagyományos arcplasztikák alternatívájaként kidolgozott rövid heggel (short scar) járó mini- vagy midi-arcplasztikai technikák pedig – mivel a hagyományos arc-feszesítési irányban gondolkodva végezték – elégtelen eredményt adtak.

A MACS-lift a két technika előnyeit kombinálja oly módon, hogy a pácienst megterhelő elemeket (sebek mérete, hegek gyógyulása, a szövetek preparálása és a bevérzés esélye, fájdalom és gyulladás a műtáét után) minimalizálja, míg az esztétikai eredményt (melyhez a mélyebb arcszöveteket, melyek a nyakon folytatódnak, így a tokáig érnek függőlegesen maximálisan megfeszítve, az alsó szemhéjak plasztikáját a műtét részeként elvégezve) maximalizálja.
A MACS-lift arcplasztika kapcsán a mélyebb szöveteket három speciális huroköltéssel rögzítjük az arc csontos területeihez, majd az így megfeszített és felhúzott arc és nyak feletti bőrt (a felesleg eltávolítása után) feszülésmentesen varrjuk a fül elé és az oldalsó hajvonalba, ahol a heg rejtett marad. A hajszálak a hegen átnőnek és az takarják.