sérv plasztikai műtét

A lágyéksérv sokszor elbagatellizált betegség. Kezelés, azaz műtét nélkül azonban soha nem szűnik meg. Idővel növekedhet, nyomhatja a környéki idegeket és mozgásnál, sportolásnál vagy nemi aktivitás közben rendkívül kellemetlen fájdalmakat okozhat. Később a sérv növekedhet és hirtelen mozdulat vagy a hasizmok erős feszítése (tüsszentés, köhögés, székelés) kapcsán kizáródhat. Ilyenkor életmentő beavatkozásra van szükség, ahol az esztétikai szempontok nem érvényesülhetnek. Az időben elvégzett sérvműtét kapcsán 3-4 cm-es vágásból megoldható a hasfali varrat és a háló behelyezése is.

Sokat azért húzzák a műtétet, mert félnek a nagy metszésektől, amit másokon láttak, vagy a fájdalomtól, amiről hallottak. Mások azt gondolják, hogy a modern sérvsebészeti technikák esetében használ nagyméretű műanyag hálókat csak nagy metszések útján vagy csak laparoscopos, azaz hasüregi, kamerával asszisztált nagy műtétekkel lehet behelyezni. A hasüregi laparoscopos műtét ismert technika, azonban tudni kell, hogy ennél a műtétnél – miután a belek között a hasüregben dolgozik az orvos – a szövődmények esélye magasabb. A hashártyát megvágják és lebontják, majd visszavarrják, de mindenképpen sebet hagynak vissza rajta, amihez a belek szerencsétlen esetben kitapadhatnak. Ezek az összenövések később hasi görcsöket, puffadás és egyéb panaszokat okozhatnak.

A modern sérvsebészeti technikákat mi plasztikai eszközökkel és fogásokkal ötvözzük. Ennek köszönhetően a lágyéksérvek (és a combsérvek vagy a köldöksérvek) esetében mini-behatolásból (3-4 cm) el tudjuk végezni a teljes műtétet egy kb. férfitenyérnyi háló beültetésével. A műtét utáni fájdalom minimális, a beteg járóképes, a terhelhetőség és a munkába állás hamarabb elérhető. Nincs szükség hashajtásra vagy más előkészítésre. Válogatott esetekben ambulánsan (járóbetegként) is elvégezhető a műtét.