plasztikai műtétek

Alicia Douvall 34 éves, kétgyermekes anyuka, és a plasztikai műtétek függője. Az elmúlt 20 évben több, mint száz műtétet végeztek rajta, több luxuslakás árát magára költötte, ám ő még mindig nem elégedett, mert már saját bevallása szerint is függővé tette a plasztikai sebészet. Ő maga nem tud leállni és nem érti, hogy környezete miért nem segít azzal, hogy megakadályozzák, hogy újra és újra kés alá feküdjön.

A furcsa szenvedéllyel küzdő nőnek számtalan műtéte volt: 16 mellplasztika, 6 orrplasztika, 11 szemhéjplasztika, de arcplasztika, hasplasztika, fenékplasztika, zsírleszívás is és emellett bordáit és lábujjait is megrövidíttette. Az egykori modell nem tud megbékélni külsejével, ezért műtteti magát állandóan, de a vágyott, újabb és újabb drága beavatkozások már túllépnek anyagi lehetőségein. A plasztikafüggő nő már több, mint 300 millió forintnyi összeget költött a beavatkozásokra és most már segítséget kér környezetétől, mert képtelen leállni.

Imago comment: A hölgy nyilvánvalóan dizmorfiás, azaz a testképét kórosan éli meg. Az ilyen betegekre jellemző az aggódás és a vélt testi tünetekkel való folytonos foglalkozás, valamint a páciens elutasító magatartása a pszichológiai ok-okozati összefüggések megbeszélése során. A diszmorfiás testséma zavar esetén a beteg leginkább egyetlen, saját testét vagy testrészét érintő, általában aprócska eltérés torz voltának az élményével lesz elfoglalva. A betegek a vélt zavarral, betegséggel, egészségi állapotukkal túlzott mértékben és kétségbeesve foglalkoznak. A legkisebb tünetnek is óriási jelentőséget tulajdonítanak. Az ismételt orvosi vizsgálatok negatív eredménye nem nyugtatja meg a pácienseket, így számos kivizsgáláson és esetleg szükségtelen sebészi beavatkozásokon is átesnek. Az orvosi véleménnyel szemben gyakran bizalmatlanok, az orvos megnyugtatásait és tanácsait gyakran elutasítják.