orrplasztika

Az orr az emberi test legszembeötlőbb és leginkább kiálló (akrális) része. Gyermekkorban nagyjából mindenkinek hasonló ez a szerve, azonban a kamaszkor sokszor nagy meglepetéseket tartogat. A hormonális változásokat sokszor az orr csúcsi részének nagymértékű változása, növekedése követi. Amennyiben ez a változás alakban, méretben nem harmonizál az arc egészével, úgy az orrcsúcs korrekciója jön szóba. Az orrplasztika hagyományosan az orrhát csontos és porcos részének levéséséből és az orr keskenyítéséből állt (redukciós orrplasztika). A modern orrplasztika több figyelmet szentel az orrcsúcsnak. Az orrcsúcsban lévő porcos alkotórészek modellálása helyreállítja a teljes arc harmóniáját.

Az orrcsúcs két egymással összefüggő hajlított porcból és a porcos orrsövény végéből áll. A hajlított porcok szélessége és hajlatainak íve változó. A konkáv és a konvex alakzatok variációja végtelen, tulajdonképp nincsen egyedi recept és pont ez teszi fenségessé és izgalmassá az orrcsúcs plasztikáját. A korábbiorrplasztikák fő eleme a nagyobb, kiálló szövetek eltávolítása volt (redukciós orrplasztika). Az eltávolított szövetek hiánya későbbiekben számos szövődmény és funkcionális vagy esztétikai probléma oka volt. A túl hegyes orrcsúcs, az összeesett orrhát, az orrszárnyak feletti bemélyedések és zsugorodások, az orrszárnyak torzulásai, az orrcsúcs egészének vagy az afeletti résznek különféle elváltozásai mind a modern orrplasztika felé terelték a szakma figyelmét.

A modern orrplasztika az orrcsúcs korrekciójakor a rossz helyzetben lévő porcokat nem eltávolítja, hanem modellálja. Ez azt jelenti, hogy speciális irányú és technikájú öltésekkel vagy varratokkal a porcot meghajlítva, helyes irányba, vagy szögbe emelve végezzük az orrcsúcs plasztikáját. Ritkábban, amikor a porcból el is kell távolítani, az eltávolított kis puha porcrészletet nem eldobjuk, hanem felhasználjuk, más – mélyebb – rétegbe helyezve, az egész orrcsúcs megerősítésére. Ez egy finom technika, mely térlátást és anatómiai ismereteket igényel. Ha egy alma belsejét a héjig eltávolítjuk, akkor pár nap alatt összeesik, ahogy az orrcsúcs is hónapok alatt zsugorodhat. De, ha a magházat és annak feszes pillérjeit meghagyjuk, úgy az erős vázként megtartja héjat, ahogy az orrcsúcs sem marad támasz nélkül a gyógyulás hetei és hónapjai alatt.