Arcplasztika

Az arcplasztika (face-lift) olyan műtéti eljárás, amely során az arc- és a nyak területét feszesítjük, ránctalanítjuk. Ezzel a sebészi beavatkozással megszüntetjük a korral járó elváltozásokat, különös hangsúlyt fektetve az arc, a nyak és a szájzug területén jelentkező mély ráncokra, zsírlerakódásokra, megereszkedett bőrre, természetesen mindig szem előtt tartva az individuális anatómiai adottságokat és az egyéni szempontokat.

A műtét célja a fiatalabbnak, frissebbnek és természetesnek tűnő arckifejezés, megjelenés kialakítása, visszaállítása.

A műtét után a páciensek akár tíz évet is „fiatalodhatnak”. Az arcplasztikai műtéteknek számos fajtája ismert a minimális beavatkozástól az összetett technikákig. Ezek részletes ismertetése a személyes konzultációk kapcsán történik.

Arcplasztika - föbb tudnivalók

Műtéti idő

Kb. 3 - 5 óra

Műtéti utógondozás, utókezelés:

- Sportos aktivitás mellőzése 1-2 hétig
- Varratszedés nincsen, mivel felszívódó sebészi fonallal dolgozunk

Anesztézia

Altatás

Kórházi bennfekvés

2-3 nap

Arcplasztika árak
  • Konzultáció Díjmentes

    Orvos: Dr. Bognár Gábor Ph.D.

  • Arcplasztika 890.000 Ft.

    Total, major, SMAS

  • Arcplasztika 790.000 Ft.

    MIDI, MACS

  • Kontroll Díjmentes
Gyakran Ismételt kérdések

Dr. Bognár Gábor Ph.D.
egyetemi docens, plasztikai sebész

Szinte kivétel nélkül mindenki alkalmas arcplasztikára, aki fiatalodni szeretne. Leggyakrabban a 40-60 év körüli nők vállalnak facelift beavatkozást. Az arc és a nyak bőre a természetes öregedési folyamatok során veszít rugalmasságából, kifejezetten ráncossá válhat, amely esztétikai és pszichés panaszokat okozhat. Ebben segíthet a plasztikai sebészet, a páciens igényeinek megfelelően az arc különböző területeinek műtétje külön-külön és együtt is elvégezhető. Az arcplasztika kombinálható szemöldök-, szemhéj- vagy orrplasztikával, de korlátozódhat csak a nyakplasztikára is. Különböző műtéti technikák ismeretesek:

Mély, nyitott arc- és nyakplasztika: ennél a technikánál az arc és/vagy a nyak területének kötőszövetét feszesítik, új helyzetbe pozícionálják és adott esetben a felesleges bőrt és a bőr alatti zsírszövetet eltávolítják. Az arcplasztikát kombinálhatják a homlok feszesítésével (endoszkópos homlok feszesítés) és/vagy szemhéjplasztikával (Blepharoplasztika).

Zárt, endoszkópos arcplasztika: elsősorban fiatal nőknél alkalmas ez a technika, ahol a külső metszésektől teljes mértékben el lehet tekinti. A műtétet a száj nyálkahártyáján és a halántékon ejtett metszésen keresztül kivitelezik, endoszkóposan.

Egy arcplasztikai felvilágosító beszélgetés keretén belül részletesen megbeszélésre kerülnek a beavatkozás részletei, illetve az Ön kívánságai és az esetleges aggályok, kételyek is. Ezzel egybekötve megtörténik az arc és arányainak precíz vizsgálata. Fényképek is készülnek, amelyek segítségével felvázolhatóak és elmagyarázhatóak a műtét lépései. A rendelkezésre álló, különböző műtéti technikák, eljárások ezek után közösen megbeszélésre kerülnek, kiegészítve a lehetséges korlátozásokkal, kockázatokkal és szövődményekkel. Megpróbálunk Önnek egy képet felvázolni, hogy mi az, amit Ön ettől a műtéttől elvárhat. A beavatkozás kiterjedése és komplexitása az Ön személyes, egyéni faktoraitól (az arc struktúrája, a bőr vastagsága, életkor) és természetesen az Ön kívánságaitól függ. Egy természetes és mindenekelőtt egy kiegyensúlyozott eredmény elérése érdekében gyakran hasznos, tanácsos más beavatkozásokkal (endoszkópos homlok ránctalanítás, szemhéjplasztika, lézerkezelés) kombinálni. 

A beavatkozás általában altatásban (általános anesztézia) történik, de a műtét elvégezhető helyi érzéstelenítésben – ez a beavatkozás komplexitásától függ. A műtét kb. 3-5 órát vesz igénybe. Kétféle arcplasztikai műtétet különböztethetünk meg: nyitott és zárt műtéti technika.
A mély, nyitott arc-és nyakplasztikát („SMAS-Lift”) altatásban, általános anesztéziában végzik, 2-3 napos kórházi bennfekvéssel egybekötve. A beavatkozás során az arc-, és a nyak területének megereszkedett tartórétegét (ún. SMAS, superficialis muskuloaponeurotikus system) megfeszítik, átszabják, rögzítik és a felesleges bőrt eltávolítják. A metszések nem feltűnő helyen futnak, általában a hajvonal mögött a hajas fejbőrben, közvetlenül a fül előtt és mögött, illetve az arc természetes ráncaiban, melyeket nem feszülő, plasztikai öltésekkel zárnak.
Zárt, endoszkópos arcplasztikánál, ha nincs túl nagy bőrfelesleg, akkor mellőzni lehet a külső metszéseket. A műtétet altatásban végzik, 1-2 napos kórházi benntartózkodással egybekötve. Ennél a technikánál a száj nyálkahártyáján keresztül ejtenek egy metszést és egy speciális endoszkóp segítségével a megereszkedett szövetet a halántékhoz emelik, majd rögzítik. Egy sikeres alsó szemhéjplasztikánál megkísérelhető az arc megemelése, feszesítése is ezen a metszésen keresztül. Ez az arcplasztikai technika egy heg nélküli fiatalosodást tesz lehetővé.

Arcplasztika után legtöbbször két darab drain kerül behelyezésre, amelyek 1-2 napig a sebváladék elvezetését szolgálják. 1-2 napra egy laza nyomókötés kerül a fejre, amit utána egy hétig egy pántszerű kötés vált fel. A varratok 7-10 nap után kerülnek eltávolításra. Arcplasztika után csak ritkán kell igen kellemetlen érzéssel számolni, bár a duzzanat az arc különböző területein 2-3 hétig is megmaradhat. A duzzanatot hideg borogatással, a fájdalmat fájdalomcsillapítókkal lehet enyhíteni. A bőr néhány hónapig száraz és érdes lehet. A végleges eredmény kb. 3 hónap után látható.
A sebgyógyulás befejeződése és a duzzanatok végleges megszűnése után a páciensek frissebbnek, fiatalabbnak néznek ki, javul az önbizalmuk. A hegek általában szinte láthatatlanok. Az eredmény évekig tartós, de a természetes öregedési folyamatot a legmodernebb technika sem tudja feltartóztatni.
Nem létezik sebészeti beavatkozás rizikó nélkül, bármely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. Beszélje meg kezelőorvosával és altatóorvosával a lehetséges felmerülő problémákat. Az arcplasztikánál azonban jelentős szövődményekkel nem kell számolni. A szövődmények közül megemlítendő a vérzés, gyulladás, arcidegsérülés, hajvesztés a heg környékén.
Konzultáció

Arcplasztika - Ingyenes konzultáció

A konzultációs időpontot, előzetes egyeztetés után, rugalmasan, az Ön igényeinek megfelelően választhatja ki.

Töltse ki űrlapunkat és rövid időn belül megkeressük Önt a díjmentes konzultációs időpont egyeztetése végett.

Hasonló kezelések