Fülplasztika

Fülplasztika vagy „otoplasztika” olyan műtéti eljárás, amely során korrigáljuk az elálló füleket. A műtét célja az elálló fülek normális anatómiai helyzetének helyreállítása ill. alkalmanként a fülek nagyságának (nagy fülcimpa kisebbítése) a korrekciója is.

A fül korrekciója két anatómiai ok miatt válhat indokolttá. A fülkagyló pereme alatti redő elégtelen kifejlődéséből (antihelix korrekció) vagy a fül töve melletti porc (concha)  túlzott vaskosságából adódó esztétikai hiba miatt.

 A fülplasztikai műtétek egyénre szabottak és számos technikai megoldás kombinációját tartalmazhatják.

Fülplasztika - föbb tudnivalók

Műtéti idő

Kb. 1.5 óra

Műtéti utógondozás, utókezelés:

- 1 hét szabadság
- 2 hétig fejkötés
- 4 hétig homlokpánt éjszakára

Anesztézia

Felnőtteknél helyi érzéstelenítés, gyerekeknél altatás

Kórházi bennfekvés

Ambuláns, járó beteg ellátás

Fülplasztika árak
  • Konzultáció Díjmentes

    Orvos: Dr. Bognár Gábor Ph.D.

  • Fülplasztika 320.000 Ft.
  • Kontroll Díjmentes
Gyakran Ismételt kérdések

Dr. Bognár Gábor Ph.D.
egyetemi docens, plasztikai sebész

Az elálló fülek korrekciójára szinte kivétel nélkül mindenki alkalmas, akit psychésen zavar a jelenség. Miután a fülön a keloid (kóros hegtúlburjánzás) gyakrabban fordul elő mint pl az arcon, így a tudottan „keloid-hajlamú” páciensek különleges elbírálást és műtétechnikát igényelnek.
Egy fülplasztikai felvilágosító beszélgetés keretén belül részletesen megbeszélésre kerülnek a beavatkozás részletei, illetve a paciens kívánságai és az esetleges aggályok, kételyek is. Ezzel egybekötve megtörténik az arc és arányainak precíz vizsgálata, különösen kitérve a fülkagylók vizsgálatára. Fényképek is készülnek, amelyek segítségével felvázolhatóak és elmagyarázhatóak a műtét lépései. A rendelkezésre álló műtéti technikák, eljárások ezek után közösen megbeszélésre kerülnek, kiegészítve a lehetséges korlátozásokkal, kockázatokkal és szövődményekkel. Megpróbálunk Önnek egy képet felvázolni, hogy mi az, amit Ön ettől a műtéttől elvárhat.
Bármilyen nemű betegségéről (magas vérnyomás, érbetegség, cukorbetegség, tüdőbetegség, véralvadási zavarok) értesítse orvosát. A műtét előtti 10 napban Aszpirint vagy Aszpirin tartalmú gyógyszereket szedni nem szabad. Amennyiben közvetlenül a műtét előtt megfázott, vagy egyéb fertőzése volt, illetve ha a havi ciklusával egybeesik a tervezett időpont, akkor a beavatkozást el kell halasztani. Az operáció előtt 6 órával már ne egyen és ne igyon. Amennyiben dohányzik, akkor két héttel a műtét előtt hagyja abba, és műtét után legalább két hétig ne is dohányozzon.
A beavatkozás – általában – helyi érzéstelenítésben történik, ambulánsan, járó beteg ellátás keretén belül. A műtét kb. 1,5 órát vesz igénybe. A legtöbb esetben egy metszést ejtenek a fülkagyló hátsó felszínén, ami később nem lesz látható. Ezután a porcot újraformázzák, úgy hogy egy természetes ívet kapjon a kagyló és csökkenjen a koponyától való távolság, az elállás foka. Alkalmanként szükség lehet porc eltávolítására is. Végezetül egy kötés kerül a fejre.
Fülplasztika után csak ritkán kell igen kellemetlen érzéssel számolni. Egy héttel a műtét után kerül sor a varratok eltávolítására. A fejkötést ekkor egy homlokpánt váltja fel, amelyet még éjszakára 3 hétig viselni kell. A fülkorrekció után a gyerekek 1 hétig ne menjenek iskolába, a felnőttek pedig 1 hét szabadságot tervezzenek be. A műtét után különös korlátozásokkal nem kell számolni.
A sebgyógyulás befejeződése és a duzzanatok végleges megszűnése után a pácienseknek javul az önbizalmuk. A hegek általában szinte láthatatlanok. Az eredmény tartós.
Nem létezik sebészeti beavatkozás rizikó nélkül, bármely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. Beszélje meg kezelőorvosával és altatóorvosával a lehetséges felmerülő problémákat. A fülplasztikánál azonban jelentős szövődményekkel nem kell számolni. A szövődmények közül megemlítendő a vérzés, gyulladás, a heg vonalában viszketés, érzészavar, aszimmetria. Megfelelő előkészületekkel azonban ezek a szövődmények minimalizálhatóak illetve kiküszöbölhetőek.
Konzultáció

Fülplasztika - Ingyenes konzultáció

A konzultációs időpontot, előzetes egyeztetés után, rugalmasan, az Ön igényeinek megfelelően választhatja ki.

Töltse ki űrlapunkat és rövid időn belül megkeressük Önt a díjmentes konzultációs időpont egyeztetése végett.

Hasonló kezelések