Lágyéksérvműtét

A lágyéksérv műtéte azt a kóros anatómiai állapotot szünteti meg, ami a sérv kialakulásához vezet. Az emberek lágyékhajlatában van egy hasizmok által körülvett csatorna. A férfiaknál ebben a csatornában fut az ondóvezeték a kísérő erekkel, nőknél pedig az egyik méhszalag. Lágyéksérvnek (hernia inguinalis) nevezzük az állapotot, amikor a hasfal lágyéki területének egy gyenge pontján, az úgynevezett sérvkapun a hashártya kesztyűujjszerű kitüremkedésébe, a sérvtömlőbe zsigerek (sérvtartalom) nyomulnak ki a hasüregből.

Minden sérv esetében van egy sérvkapu, azaz egy nyílás, amin keresztül a sérv kitüremkedik. Lágyéksérv esetén ez a hasfal veleszületett vagy szerzett nyílása. A sérvtömlő úgy alakul ki, hogy a kitüremkedő belek maguk előtt tolják az őket borító hashártyát, amely szintén áthatol a sérvkapun, és a hasfal előtti lágyrészek közé nyúlik.

A sérvtartalom bármelyik hasi szerv lehet, amelyik bejuthat a sérvtömlőbe, ez leggyakrabban a vékony-, illetve a vastagbél. Esetenként hasi görcsök, szúró vagy nyilalló hasi fájdalmak hívják fel a figyelmet a sérv lehetséges kialakulására. A lágyéksérv férfiaknál sokkal gyakrabban fordul élő, mint nőknél. A sérv általában hónapok, évek alatt alakul ki. A plasztikai elveknek megfelelően az IMAGO Plasztikánál MINI behatolásból, teljes hasfali rekonstrukciót végzünk polypropylene (szövetbarát műanyag) háló beültetéssel.

Lágyéksérvműtét - főbb tudnivalók

Műtéti idő

Kb. 30 - 90 perc

Műtéti utógondozás, utókezelés:

- Sportos aktivitás mellőzése
- Testi, fizikai megerőltetés kerülése
- Időtartam kb. 4-6 hét
- Varratszedés nincsen, mivel felszívódó sebészi fonallal dolgozunk

Anesztézia

Helyi érzéstelenítés, regionális érzéstelenítés vagy altatás

Kórházi bennfekvés

Ambuláns, vagy 1 napos bennfekvés

Lágyéksérvműtét árak
  • Konzultáció Díjmentes

    Orvos: Dr. Bognár Gábor Ph.D.

  • Lágyéksérv műtét 480.000 Ft.

    Mini behatolás - háló beültetéssel

  • Kontroll Díjmentes
Gyakran Ismételt kérdések

Dr. Bognár Gábor Ph.D.
egyetemi docens, plasztikai sebész

Minden sérvet operálni kell, hiszen alapvetően minden sérvnél fennáll a legveszélyesebb szövődmény kialakulása, a kizáródás. A sérv nyakát képező gyűrű megszorul, és a sérv tartalmát annak ereivel együtt kizárja. Mivel a zsigerek vérellátásának megszűnése bélelhaláshoz vezet. A lágyéksérv önmagától nem oldódik meg, nem húzódik vissza, ezért minden esetben sebészi úton kell megoldani. Ha a sérv még nem okoz kellemetlenséget, nincs kizáródva, akkor azt meg lehet operálni egy megbeszélt, tervezett időpontban, a súlyos tüneteket okozó sérvet pedig ajánlatos minél hamarabb, néhány napon belül. A kizáródott sérvet életveszélyes állapotnak tartjuk, amely azonnali sebészi beavatkozást igényel.
Egy felvilágosító beszélgetés keretén belül részletesen megbeszélésre kerülnek a beavatkozás részletei, illetve az Ön kívánságai és az esetleges aggályok, kételyek is. Ezzel egybekötve megtörténnek a különböző vizsgálatok (fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, ultrahang). A rendelkezésre álló, különböző műtéti technikák, eljárások ezek után közösen megbeszélésre kerülnek, kiegészítve a lehetséges korlátozásokkal, kockázatokkal és szövődményekkel is.
Bármilyen nemű betegségéről (magas vérnyomás, érbetegség, cukorbetegség, tüdőbetegség, véralvadási zavarok) értesítse orvosát. A műtét előtti 10 napban Aszpirint vagy Aszpirin tartalmú gyógyszereket szedni nem szabad. Amennyiben közvetlenül a műtét előtt megfázott, vagy egyéb fertőzése volt, illetve ha a havi ciklusával egybeesik a tervezett időpont, akkor a beavatkozást el kell halasztani. Az operáció előtt 6 órával már ne egyen és ne igyon. Amennyiben dohányzik, akkor két héttel a műtét előtt hagyja abba, és műtét után legalább két hétig ne is dohányozzon.

A lágyéksérv sebészi megoldásának többféle műtéti technikái ismeretesek.

Nyitott műtét lágyékhajlati metszéssel, varratsorral történő sérvzárással (Shouldice szerinti műtét):

Hosszú idő óta ezt a műtéti technikát alkalmazzák. Ennél a klasszikus sérvműtétnél a sebész a lágyéktájon ejtett metszés után kipreparálja a sérvtömlőt, vagyis szétválasztja azt a környező szövetektől. Ha szükséges, megnyitja azt, megvizsgálja a sérvtartalmat: ha összenövéseket talál, oldja azokat, majd a zsigereket visszahelyezi a hasüregbe. Az üres tömlő nyakát öltéssel lezárja, és a felesleget eltávolítja. A sérvkapu zárása érdekében a kapu felett először a hasizmokat varrja össze a lágyékszalaggal, majd a bőrt. A speciális varratsoroknak köszönhetően a sérv helyén a hasfal megerősítésre kerül. Előnye: kevés idegen anyag (csak a vékony varrófonalak), a műtét helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. Hátránya: magas a recidíva, a sérv újbóli kialakulásának esélye, hosszabb felépülési idő, 3 hónapig kerülni kell a testi, fizikai megerőltetést.

Nyitott műtét lágyékhajlati metszéssel, hálóbeültetéssel történő sérvzárással(Lichtenstein szerinti műtét):

A klasszikus sérvműtétnél ez a műtéti technika sokkal korszerűbb. Ennél az eljárásnál is a lágyékhajlatban történik a metszés, de itt az izomzat és a szalag közti varrat helyére egy szövetbarát hálót ültet be a sebész, ezáltal kevésbé feszülnek a szövetek. A sérvháló vékony, flexibilis anyagból készül és a szervezet nem tekinti idegen anyagnak, allergiás reakciót nem okoz. Különösen idősebb betegeknél ajánlott a háló beültetéses technika. Előnye: alacsony sérvkiújulási esély, a műtét helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, rövidebb a felépülési idő. Hátránya: idegen anyag a szervezetben.

Laparoscopos sérvműtét hálóbeültetéssel (minimál invazív technika):

Ennél a modern beavatkozás során a sebész apró metszéseken keresztül (köldök, alhas) vezeti be a hasüregbe kamerát – amelynek segítségével a műtéti területen tájékozódik – illetve a szükséges műszereket. Ebben az esetben is szövetbarát hálóval zárják el a sérvkaput, de most a hasüreg felől. Mód van arra is, hogy az eszközökkel a hasfalon kívülről zárja a sebész a sérvkaput. Előnye: alacsony sérvkiújulási esély, rövidebb felépülési idő, gyors terhelhetőség, kisebb fájdalom. Hátránya: idegen anyag a szervezetben, a műtét csakis kizárólag altatásban végezhető el.

A lágyéksérv megoldása a legtöbb esetben műtéti úton történik. A beavatkozás történhet altatásban, de helyi vagy gerincközeli érzéstelenítésben is. A lágyéksérv kezelésére, mint fenn olvasható, számos megoldás áll rendelkezésre. Az alkalmazott sebészi eljárás függ:
– a sérv típusától, nagyságától
– a beteg kockázati tényezőitől (genetikai faktorok, dohányzás, túlsúly)
– a beteg életkorától, kísérőbetegségeitől (asthma, krónikus bronchitis, diabetes)
– testi, fizikai, munkahelyi, igénybevétel
– a beteg kívánságától

A sebészi metszéseket finom, precíz öltésekkel zárják és legtöbbször 2 drain kerül behelyezésre, amelyek 1-2 napig a sebváladék elvezetését szolgálják. A gyógyulás elősegítése érdekében 4-6 hét szabadságot tervezzen be és néhány hétig kerülje a megerőltető testi aktivitásokat, sportokat. A varratok a 10-14. nap után kerülnek eltávolításra.

Nem létezik sebészeti beavatkozás rizikó nélkül, bármely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. Beszélje meg kezelőorvosával és altatóorvosával a lehetséges felmerülő problémákat. A szövődmények közül megemlítendő: érzéstelenítéssel, altatással kapcsolatos reakciók, vérzés, vérömleny, gyulladás, bőr érzészavara, thrombembóliás szövődmények. Késői szövődmény lehet a kiszélesedett, hipertrófiás vagy keloidos heg. Megfelelő előkészületekkel azonban ezek a szövődmények minimalizálhatóak illetve kiküszöbölhetőek.
Konzultáció

Lágyéksérvműtét - Ingyenes konzultáció

A konzultációs időpontot, előzetes egyeztetés után, rugalmasan, az Ön igényeinek megfelelően választhatja ki.

Töltse ki űrlapunkat és rövid időn belül megkeressük Önt a díjmentes konzultációs időpont egyeztetése végett.

Hasonló kezelések