Gynecomastia (férfi emlő műtéte)

Manapság igen sok férfit érint az emlő megnagyobbodása. A férfi emlőplasztika, sebészi mellkisebbítés hasznos lehet az ún. „igazi” gynekomastiáknál (férfi emlőmirigy megnagyobbodás) és az ún. „hamis” gynekomastiáknál (megnövekedett zsírállomány miatt kidomborodó mell) egyaránt.

Különösen azoknál a férfiaknál jelenthet megoldást a plasztikai sebészeti beavatkozás, akiknek a mellkas külső megjelenése kifejezetten fontos és nem tudják elrejteni előnytelen formájukat.

Mellkisebbítés férfiaknél - föbb tudnivalók

Műtéti idő

Kb. 1.5 - 2 óra

Műtéti utógondozás, utókezelés:

- Sportos aktivitás mellőzése
- Testi megerőltetés kerülése
- kompressziós kötés viselése 4 hétig

Anesztézia

Többnyire helyi érzéstelenítés, de a beavatkozás kiterjedésétől függően altatás

Kórházi bennfekvés

Ambulánsan vagy 1-2 nap

férfi Mellkisebbítés árak
  • Konzultáció Díjmentes

    Orvos: Dr. Bognár Gábor Ph.D.

  • Gynecomastia (férfi emlőplasztika) Személyre szabott árajánlat
  • Kontroll Díjmentes
Gyakran Ismételt kérdések

Dr. Bognár Gábor Ph.D.
egyetemi docens, plasztikai sebész

Igen sok férfi szenved a mell jóindulatú megnagyobbodásával járó (Gynecomastia) jelenséggel. Igaz, a gynecomastia egészségügyi szempontból nem igényel sebészi beavatkozást, azonban az érintett férfiak önbecsülését igencsak negatívan befolyásolhatja a kialakult markáns női mellforma. A sebészi beavatkozásra azok a férfiak a legalkalmasabbak, akiknél a zavaróan megnagyobbodott mell problematikája (függetlenül attól, hogy igazi vagy hamis gynecomastáról van szó) már sem sporttal, sem pedig célzott diétával nem megoldható.
Egy felvilágosító beszélgetés keretén belül részletesen megbeszéljük Önnel a beavatkozás részleteit, továbbá az Ön kívánságait és az esetleges aggályait, kételyeit is. Ezzel egybekötve megtörténik a mellek precíz, pontos vizsgálata, beleértve a fényképek elkészítését is, amelyek segítségével később felvázolhatóak és elmagyarázhatóak a műtét lépései. Mivel néhány esetben a gynecomastia hátterében hormonális elváltozások állnak, így adott esetben vér hormonvizsgálatot is végzünk. Az egyoldali mellnagyobbodás hátterében igen ritkán rosszindulatú megbetegedés állhat, ami a műtét előtt biztonsággal kizárható, ajánlatos egy mammográfiás vizsgálatot, ultrahangos vizsgálatot is csináltatni. A rendelkezésre álló, különböző műtéti eljárások, technikák ezek után közösen megbeszélésre kerülnek, kiegészítve a lehetséges korlátozásokkal, kockázatokkal és szövődményekkel. Megpróbálunk Önnek egy optimális képet lefesteni arról, hogy mit is várhat el egy mellkisebbítő műtéttől. Ebben azonban döntő szerepet játszanak az Ön személyes kiindulási helyzete és azok a tényezők is, amelyek a műtéti eljárást befolyásolják – Ön életkora, melleinek nagysága és formája, bőrének sajátossága.
Bármilyen nemű betegségéről (magas vérnyomás, érbetegség, cukorbetegség, tüdőbetegség, véralvadási zavarok) értesítse orvosát. A műtét előtti 10 napban Aszpirint vagy Aszpirin tartalmú gyógyszereket szedni nem szabad. Amennyiben közvetlenül a műtét előtt megfázott, vagy egyéb fertőzése volt, akkor a beavatkozást el kell halasztani. Az operáció előtt 6 órával már ne egyen és ne igyon. Amennyiben dohányzik, akkor két héttel a műtét előtt hagyja abba, és műtét után legalább két hétig ne is dohányozzon. Plasztikai beavatkozás előtt és után is kerülje a túlzott napozást.

A gynecomastia kiváltó okától függően, megfelelő eljárásokkal, beavatkozásokkal a mell megkisebbíthető és visszaállítható a természetes férfias testfelépítés. A mellkisebbítésnél többféle módszer is szóba jöhet, hogy melyiket alkalmazzák, függ a gynecomastia típusától és kiterjedésének mértékétől. A mellkisebbítés többnyire altatásban történik, ambulánsan vagy egy napos kórházi bennfekvéssel egybekötve. A kicsi mértet öltő gynecomastia helyi érzéstelenítésben, bódítással (alvástámogatás) kombinálva is operálható. A beavatkozás általában 1,5-2 órát vesz igénybe.
A „hamis” gynecomastiánál ( pseudogynecomastiának vagy lipomastiának is neveznek) a mellnagyobbodás tisztán a zsírfelrakódásokra vezethető vissza. Bizonyos esetekben ilyenkor elegendő lehet egy zsírleszívás (lásd liposuctio). A zsírleszívással a felesleges bőr egységes zsugorodását és sima kontúrú bőrfelszínt lehet elérni. Az oldalsó mellizmok szélénél egy kis nyíláson speciális folyadékot fecskendeznek be, ami a zsírsejteket fellazítja, feloldja. Ugyanezen a kis metszésen keresztül egy vékony szívó katétert vezetnek be, amin keresztül vákuum alatt leszívják a felesleges zsírszövetet. Alkalmanként előfordulhat, hogy a felesleges szöveteket is el kell távolítani, de csak abban az esetben, ha a bőr nem az elvárt mértékben húzódik, zsugorodik össze. Ha mellmirigyet is el kell távolítani, akkor az, közvetlenül a mellbimbó alatt ejtett metszésen keresztül történik és szövettani vizsgálatra is elküldik. Igen nagy mell esetén hasznos, tanácsos lehet egy bőrfeszesítés is. Szélsőséges esetekben, amikor nagy mennyiségű zsír- és mirigyszövet kerül eltávolításra, szükséges a felesleges, lógó bőr eltávolítása is, hogy a megkisebbített mell esztétikusan alkalmazkodjon az új testkontúrhoz.
Az ún. „igazi gynecomastia” hormonális elváltozások talaján alakul ki és vezet a mell mirigyállományának felszaporodásához, megnövekedéséhez. Alapvetően a férfi hormon hiánya mellett, más különböző betegségek (pl.: májcirrózis, erős alkoholfogyasztás) illetve gyógyszerek (antidepresszánsok, anabolikus szteroidok, marihuána) is indukálhatnak hormonzavart, amelyek azután a férfi mell megnagyobbodásához vezetnek.
Ebben az esetben a megnagyobbodott mellszövetet sebészi beavatkozással kell eltávolítani. A mellbimbó szélénél egy kis metszést ejtenek, amin keresztül eltávolítják a felesleges mirigy- és zsírszövetet. A mellnagyobbodás hosszú távú leküzdése érdekében gyakran további hormonális kezelésre is szükség van.

A beavatkozás kiterjedésétől függően egyáltalán nem vagy két drain kerül behelyezésre és egy formáló elasztikus kötés kerül felhelyezésre, amit 4 hétig konzekvensen kell viselni. A műtét után a vágások és a szöveteltávolítások következményeként fájdalom, duzzanat jelentkezik. Jelentős vérömlenyekkel nem kell számolni, a fájdalom gyógyszerekkel mérsékelhető, néhány hét alatt a duzzanat visszahúzódik, a keletkezett sebek pedig begyógyulnak. A varratok 7 nap után részlegesen, 14 nap után pedig teljesen eltávolításra kerülnek. A műtétet követően kb. 1 hét szabadságot tervezzen be és 4 hétig kerülje, korlátozza a megerőltető testi aktivitásokat, fizikai megterheléseket, sportokat; ezután fokozatosan visszatérhet korábbi életviteléhez.
A redukciós műtéttel kiváló esztétikai eredményeket lehet elérni és mindezek mellett jelentősen javítja mind a test, mind a lélek egyensúlyát, jóléti állapotát. A hegek az első 6 hónapban vörösek, duzzadtak, de 9-12 hónap után fokozatosan kisimulnak, elhalványulnak, alig észrevehetővé válnak. A pigmentációs zavarok elkerülése érdekében a műtétet követő 6 hónapban kerülje a direkt erős napsugárzást, a szoláriumot. Tisztában kell lennie azonban azzal a ténnyel, hogy a hegek sohasem fognak teljesen eltűnni és hogy a mellkisebbítés eredménye nem tart ki egy életen át.
Konzultáció

Gynecomastia - Ingyenes konzultáció

A konzultációs időpontot, előzetes egyeztetés után, rugalmasan, az Ön igényeinek megfelelően választhatja ki.

Töltse ki űrlapunkat és rövid időn belül megkeressük Önt a díjmentes konzultációs időpont egyeztetése végett.

Hasonló kezelések