Orrplasztika

Orrplasztika vagy „rhinoplastica” olyan műtéti eljárás, amely során korrekciókat végezünk az orr külső megjelenési formájának javítása érdekében. Az orrkorrekcióval változtatni lehet az orr nagyságán, alakítani lehet az orrhátat (csontos-porcos púp eltávolítása) és az orrcsúcsot (vaskosságának csökkentése, a túl lapos, vagy túl hegyes orrcsúcs korrekciója), megszüntethető az orr ferdesége, rövidíthető a hosszú, lógó orr. Az orrcsúcs porcos részének modellálása zárt és nyitott technikákkal is elvégezhető akár ambulánsan is.

Az orrplasztikai beavatkozás a fennálló légzési nehezítettségen is javítani képes – a plasztikai sebészetben a forma és a funkció gyakran kölcsönösen meghatározó tényező. 

Az orrkorrekció utáni változás lehet minimális, de lehet igen szembe tűnő is – az egyéni műtét előtti állapottól függően.

Az esztétikai orrkorrekció célja az orr formájának olyan kialakítása, ami harmonikusan illeszkedik az archoz, ami „jól áll”. Alkalmanként hasznos kiegészítésként szolgálhat az áll arányainak egyidejű korrekciója (ún. profilplasztika). Az orrplasztikai műtéttel javítani lehet a megjelenésen és erősítheti az önbizalmat.

Orrplasztika - föbb tudnivalók

Műtéti idő

Kb. 1.5 - 2.5 óra

Műtéti utógondozás, utókezelés:

- Sportos aktivitás, hajolgatás mellőzése
- Időtartam kb. 2 hét

Anesztézia

Általában altatásban történik, de helyi érzéstelenítésben is elvégezhető

Kórházi bennfekvés

1 nap

Orrplasztika árak
  • Konzultáció Díjmentes

    Orvos: Dr. Bognár Gábor Ph.D.

  • Orrplasztika 690.000 Ft-tól
  • Kontroll Díjmentes
Gyakran Ismételt kérdések

Dr. Bognár Gábor Ph.D.
egyetemi docens, plasztikai sebész

Az orr az egyik legszembetűnőbb része az arcnak, ezért alaki, méretbeli és funkcionális elváltozásai igen zavaróak lehetnek tulajdonosának. Mindezek az eltérések műtétileg korrigálhatóak. Pubertás kor előtt azonban általában nem végeznek orrplasztikát, mivel az orr alkotórészei még fejlődésben vannak, növekednek.
Egy orrplasztikai felvilágosító beszélgetés keretén belül részletesen megbeszélésre kerülnek a beavatkozás részletei, illetve az Ön kívánságai és az esetleges aggályok, kételyek is. Ezzel egybekötve megtörténik az arc és arányainak precíz vizsgálata, valamint az orrjáratok vizsgálata is, az esetleges légzési nehezítettségek okainak kiderítése érdekében. Fényképek is készülnek, amelyek segítségével felvázolhatóak és elmagyarázhatóak a műtét lépései. A rendelkezésre álló, különböző műtéti technikák, eljárások ezek után közösen megbeszélésre kerülnek, kiegészítve a lehetséges korlátozásokkal, kockázatokkal és szövődményekkel. Gyakran hasznos, tanácsos egy második felvilágosító beszélgetés. Mi megpróbálunk Önnek egy képet felvázolni, hogy mi az amit ettől a műtéttől elvárhat. A beavatkozás kiterjedése és komplexitása az Ön személyes, egyéni faktoraitól (az orrcsontok, orrporcok struktúrája, a bőr vastagsága, életkor) és természetesen az Ön kívánságaitól függ.
Bármilyen nemű betegségéről (magas vérnyomás, érbetegség, cukorbetegség, tüdőbetegség, véralvadási zavarok) értesítse orvosát. Amennyiben közvetlenül a műtét előtt megfázott, vagy egyéb fertőzése volt, illetve ha a havi ciklusával egybeesik a tervezett időpont, akkor a beavatkozást el kell halasztani. Az operáció előtt 6 órával már ne egyen és ne igyon.
A beavatkozás általában altatásban (általános anesztézia) történik, ambulánsan vagy kórházi bennfekvéssel, de a műtét elvégezhető helyi érzéstelenítésben is, ez a beavatkozás komplexitásától függ. A műtét kb. 1-2 órát vesz igénybe. Kétféle orrplasztikai műtétet különböztethetünk meg: nyitott és zárt orrplasztikát. A zárt orrplasztikai műtéteknél (kisebb átalakítások esetén) a metszéseket az orrnyíláson belül végezzük, így külső heg nem marad. Nyitott orrplasztikánál (nagyobb átalakítások esetében) mettszéseket az orrnyiláson belül és az orrcsúcs alatt kívül is ejtünk. A bőrt felpreparáljuk az orrhát csontos/porcos vázáról, amit aztán igény szerint modellálunk. Speciálisan az orrkorrekció céljára kifejlesztett műszerekkel eltávolítható így egy púpos orrnál a felesleges csontos/porcos váz, egy hosszú orr megrövidíthető és az orrcsúcs átformálható. Az orrcsúcs területén lévő elváltozások az orrsövényből nyert porc transzplantátummal korrigálhatóak illetve megszüntethetőek az orrsövényferdülések is. A műtét végén a metszéseket plasztikai varratokkal zárjuk és az orrlyukakba tampon kerül. A vérömleny és a duzzanat elkerülése és kompressziója érdekében valamint az orr új formájának megőrzése céljából egy külső rögzítő kötést, rögzítő sínt vagy gipszet helyezünk fel.
Orrplasztika után csak ritkán kell igen kellemetlen érzéssel számolni. A külső rögzítő kötést, sínt 6-8 napig kell viselni, a varratokat is ekkor szedik ki, a vérzéscsillapítás céljából az orrba helyezett tampon pedig 24-48 óra múlva kerül eltávolításra. Az első napokban kímélje magát, 4 hétig kerülje a sportot, orrfújást, hajolgatást. Az első 24 órában a fejét ne lógassa, tartsa felfelé. A duzzanatot hideg borogatással, a fájdalmat fájdalomcsillapítókkal lehet enyhíteni. A véraláfutás, a duzzanat általában a műtét után egy héttel teljesen visszafejlődik, ez után lesz újra „szalonképes”. Enyhébb duzzanatok még hónapokig is fennállhatnak, de megfelelő masszázzsal javítható az állapot. A végleges eredmény csak fél év után látható, addig apró változások még bekövetkezhetnek.
Orrplasztikával kiváló esztétikai eredményeket lehet elérni. Egy műtéti orrkorrekció megfelelő technikával, az arra alkalmas páciensen kivitelezve, tartós eredményt és magas önbecsülést, megelégedettséget garantál.
Nem létezik sebészeti beavatkozás rizikó nélkül, bármely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. Beszélje meg kezelőorvosával és altatóorvosával a lehetséges felmerülő problémákat. A szövődmények közül megemlítendő: érzéstelenítéssel, altatással kapcsolatos reakciók, vérzés, gyulladás, sebgyógyulási zavar, idegentest érzés, légzési nehezítettség, érzészavar, aszimmetria Az orrplasztikánál azonban jelentős szövődményekkel nem kell számolni. Megfelelő előkészületekkel azonban ezek a szövődmények minimalizálhatóak illetve kiküszöbölhetőek.
Konzultáció

Orrplasztika - Ingyenes konzultáció

A konzultációs időpontot, előzetes egyeztetés után, rugalmasan, az Ön igényeinek megfelelően választhatja ki.

Töltse ki űrlapunkat és rövid időn belül megkeressük Önt a díjmentes konzultációs időpont egyeztetése végett.

Hasonló kezelések