Szemhéjplasztika

A szemhéjplasztika (blepharoplastica) olyan műtéti eljárás, amely során a „lógó” felső szemhéjat és/vagy az alsó szemhéj megereszkedett „tasakját” korrigáljuk. A szemhéjplasztika célja a fáradtnak imponáló megjelenés megszüntetése és a szemkörnyék természetes, fiatalos kinézetének visszaállítása.

szemhéjplasztika bizonyos esetekben orvosilag is indokolt lehet, ha a szemhéj lógása, megereszkedése olyan extrém mértékű, hogy látótér beszűkülést eredményez.

szemhéjplasztika kivitelezhető önmagában, de más beavatkozások (pl.: arcplasztika, mid-face lift, szemöldök-emelés) kombinációjával is. Fontos a műtéti eljárás egyéni, individuális kiválasztása.

Szemhéjplasztika - föbb tudnivalók

Műtéti idő

Kb. 1 - 2 óra

Műtéti utógondozás, utókezelés:

- Általános kímélet, forró ital, hajolgatás kerülése, tüsszentés megelőzése
- Szemhéjak jegelése, napszemüveg, szemcseppek
- Varratszedés nincsen, mivel felszívódó sebészi fonallal dolgozunk

Anasztézia

Helyi érzéstelenítés

Kórházi bennfekvés

Ambuláns, járó beteg ellátás

Szemhéjplasztika árak
  • Konzultáció Díjmentes

    Orvos: Dr. Bognár Gábor Ph.D.

  • Szemhéjplasztika 280.000 Ft.

    Felső

  • Szemhéjplasztika 340.000 Ft.

    Alsó

  • Kontroll Díjmentes
Gyakran Ismételt kérdések

Dr. Bognár Gábor Ph.D.
egyetemi docens, plasztikai sebész

Szemhéjplasztikára azok a páciensek a legalkalmasabbak, akik testileg egészségesek és reális elvárásokat mutatnak a műtéti eredményeket illetően. A páciensek zöme 35 év felettiek, de az idő előtti szemhéj megereszkedésének családi halmozódása esetén, hasznos, célszerű lehet már korábban is elvégezni ezt a műtétet. 

szemhéjplasztika előtti felvilágosító beszélgetés keretén belül részletesen megbeszélésre kerülnek a beavatkozás részletei, illetve az Ön kívánságai és az esetleges aggályok, kételyek is. Ezzel egybekötve megtörténik a szemek precíz vizsgálata, funkcionális tesztekkel kiegészítve. Fényképek is készülhetnek, amelyek segítségével felvázolhatóak és elmagyarázhatóak a műtét lépései.  Megbeszélésre kerülnek a lehetséges szemhéjplasztikai műtéti technikák, kiegészítve a lehetséges korlátozásokkal, kockázatokkal és szövődményekkel.  

szemhéjplasztika előtt bármilyen nemű betegségéről értesítse orvosát. A műtét előtti 10 napban Aszpirint vagy Aszpirin tartalmú gyógyszereket szedni nem szabad. Amennyiben közvetlenül a műtét előtt megfázott, vagy egyéb fertőzése volt, illetve ha a havi ciklusával egybeesik a tervezett időpont, akkor a beavatkozást el kell halasztani. A szemhéjplasztika előtt 6 órával már ne egyen és ne igyon. Amennyiben dohányzik, akkor két héttel a műtét előtt hagyja abba, és műtét után legalább két hétig ne is dohányozzon. A szemhéjplasztika előtt és után is kerülje a túlzott napozást.

A beavatkozás általában helyi érzéstelenítésben, enyhe nyugtató adásával (altatószer) kiegészítve, járó beteg ellátás keretén belül történik. A műtét kb. 1-1,5 órát vesz igénybe, a beavatkozás mértékétől függően. Többféle műtéti technikák és különböző metszésvezetések léteznek. A műtét lényege, hogy az alsó- és a felső szemhéj területéről eltávolítják a felesleges bőr-, zsír és izomszövetet. Az esetek egy részében a zsírszövetet áthelyezik, így korrigálva a felső szemhély esetén a beesett külső (lateral palpebral) , az alsó szemhéj esetén a beesett belső (nasojugal) területet. A metszéseket a felső szemhéj természetes hajlataiban ejtik. A bőrfelesleg mértékétől függően az alsó szemhéjplasztikánál a metszések eshetnek „kívülre” (a szempillasorhoz közel, a szemhéj bőrének külső peremén) vagy „belülre” (alsó szemhéj kötőszövete, az alsó szemhéj belső pereme). Abban az esetben, mikor bőrt nem, csak zsírszövetet kell eltávolítani, a metszést az alsó szemhéj belső pereme mentén végzik. A zsírszövetet és az izmot elválasztják a bőrtől, majd a felesleges szöveteket eltávolítják. Ez a vágás gyakran a szemsarkokig húzódik, amit végül plasztikai öltésekkel varrnak össze. A műtét után látható heg nem marad vissza.

A gyógyulás nagyon gyors, mindösszesen 2-3 nap. A varratokat kb. 4-5 nap után távolítják el. Szemhéjplasztika után csak ritkán kell igen kellemetlen érzéssel számolni, a páciens a beavatkozás után már pár órával haza is mehet. A duzzanatot hideg borogatással, jegeléssel, a fájdalmat fájdalomcsillapítókkal lehet enyhíteni. A műtét után a szemeket bekrémezik és bekötik, pár hétig pedig napszemüveg viselése ajánlott. Kb. 10 nap eltelte után lesz újra „szalonképes”. Kerülendő kezdetben a sminkelés, a kontaktlencse viselése, a TV nézés, a fej lógatása. 3 hónapig mellőzze a megerőltető munkát, a fizikai aktivitást, a hajlongást.
A sebgyógyulás befejeződése és a duzzanatok végleges megszűnése után a páciensek frissebbnek, fiatalabbnak néznek ki, javul az önbizalmuk. A hegek általában szinte láthatatlanok.
Nem létezik sebészeti beavatkozás rizikó nélkül, bármely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. Beszélje meg kezelőorvosával és altatóorvosával a lehetséges felmerülő problémákat. A szemhéjplasztikánál azonban jelentős szövődményekkel nem kell számolni. A szövődmények közül megemlítendő a könnyezés, viszkető, égő érzés, száraz szemek, fényérzékenység, homályos- vagy kettős látás, sebgyógyulási zavar, aszimmetria.
Konzultáció

Szemhéjplasztika - Ingyenes konzultáció

A konzultációs időpontot, előzetes egyeztetés után, rugalmasan, az Ön igényeinek megfelelően választhatja ki.

Töltse ki űrlapunkat és rövid időn belül megkeressük Önt a díjmentes konzultációs időpont egyeztetése végett.

Hasonló kezelések