Visszérműtét

A visszeresség alatt leggyakrabban az alsó végtag bőre alatt elhelyezkedő felületes vénás rendszerben kialakuló értágulatokat értjük. A vénák kanyargóssá válnak, a bőr alatt vöröses színű seprűszerű elágazódásként vagy kékes vonalként tűnnek át. Kialakulásában szerepet játszanak az egyéni hajlamosító, örökletes, genetikai tényezők, mozgásszegény életmód, gyakori álló testhelyzet, túlsúly és a helytelen táplálkozás.
A visszeresség kezelésével nem csupán kozmetikai eredményeket lehet elérni, hanem egyben enyhíthetőek a betegséghez társuló panaszok is (fájdalom, duzzanat, „nehéz” könnyen elfáradó láb). A műtét plasztikai sebészeti elvek alapján történik és a minimális behatolás mellett a maximális eredményt célozza meg.

Visszérműtét - főbb tudnivalók

Műtéti idő

Kb. fél óra

Műtéti utógondozás, utókezelés:

- A kötések legkésőbb a 3.nap után eltávolíthatóak
- Kompressziós harisnyanadrág viselése kb. 4 hétig
- A meleg és a hosszas állás-ülés kerülése

Anesztézia

Helyi érzéstelenítés vagy altatás

Kórházi bennfekvés

Ambuláns, vagy 1 napos bennfekvés

Visszérműtét árak
  • Konzultáció Díjmentes

    Orvos: Dr. Bognár Gábor Ph.D.

  • Visszérműtét Személyre szabott árjaánlat
  • Kontroll Díjmentes
Gyakran Ismételt kérdések

Dr. Bognár Gábor Ph.D.
egyetemi docens, plasztikai sebész

Visszérműtétre azok a nők és férfiak a legalkalmasabbak, akiknek a lábukon zavaró visszértágulat van. Az enyhe fokú visszértágulat elsősorban kozmetikai probléma, ám megfelelő kezelés nélkül ezek nem múlnak el, súlyosbodhatnak – a sport, az egészséges táplálkozás nem elegendő. Mivel a visszértágulatok nem csak kizárólag esztétikai problémát jelentenek, hanem igen fájdalmasak is lehetnek, így egyre több páciens szeretné eltávolíttatni.
Egy felvilágosító beszélgetés keretén belül részletesen megbeszélésre kerülnek a beavatkozás részletei, illetve az Ön kívánságai és az esetleges aggályok, kételyek is. Ezzel egybekötve megtörténik a láb precíz vizsgálata, különös figyelmet fordítva a meglévő visszerekre vagy nyiroködémákra. A lehetséges szövődmények kiküszöbölése és egy sikeres beavatkozás érdekében a vénás rendszer ultrahangos vizsgálata is nélkülözhetetlen. Fényképek is készülnek, amelyek segítségével később felvázolhatóak és elmagyarázhatóak a műtét lépései. A rendelkezésre álló, különböző műtéti technikák, eljárások, metszésvezetések ezek után közösen megbeszélésre kerülnek, kiegészítve a lehetséges korlátozásokkal, kockázatokkal és szövődményekkel.
Bármilyen nemű betegségéről (magas vérnyomás, érbetegség, cukorbetegség, tüdőbetegség, véralvadási zavarok) értesítse orvosát. A műtét előtti 10 napban Aszpirint vagy Aszpirin tartalmú gyógyszereket szedni nem szabad. Amennyiben közvetlenül a műtét előtt megfázott, vagy egyéb fertőzése volt, illetve ha a havi ciklusával egybeesik a tervezett időpont, akkor a beavatkozást el kell halasztani. Az operáció előtt 6 órával már ne egyen és ne igyon. Amennyiben dohányzik, akkor két héttel a műtét előtt hagyja abba, és műtét után legalább két hétig ne is dohányozzon. Plasztikai beavatkozás előtt és után is kerülje a túlzott napozást.

A visszeresség, az alsó végtagon a felszíni vénás rendszer egyes szakaszainak a tágulata. A kezdeti stádiumban a tágult visszerek még veszélytelenek és elsősorban csak esztétikai problémát jelentenek, de előrehaladva súlyosabb visszérbetegséggé, vénabántalommá alakulhatnak. A visszeresség kezelésére, eltávolítására – stádiumnak megfelelően – különböző lehetőségek állnak rendelkezésre. A beavatkozás időtartama függ a vénák állapotától és az alkalmazott kezelési eljárástól.
„Seprűvénák” eltávolítása: A legismertebb és a leghatékonyabb kezelési mód a műtéti elinjekciózás (scleroterápia), amely során cukortartalmú alkoholos injekciót (Aethoxysklerol) fecskendeznek be a vénába. Ilyenkor az érbe jutatott anyag a vénában steril gyulladást vált ki, amely miatt a vénafal összetapad, elzáródik, nem vesz részt a vér visszaszállításában és elhalványodik. Erősebb erek esetén több kezelésre is szükség lehet. Abban az esetben, ha a seprűvénák még csak alig láthatóak, finoman erezettek, akkor egy lézerterápiával is megfelelő eredményt lehet elérni. A kezelés ambulánsan történik.
Visszérműtét: Amennyiben a tágult visszerek már egy előrehaladottabb stádiumban vannak és orvosilag már visszértágulatnak, és nem mint seprűvénának osztályozzák, akkor sebészeti beavatkozásra, műtétre van szükség. Általános, bevált módszer az ún. véna-stripping. A műtét történhet regionális (gerincközeli) érzéstelenítésben és altatásban, ambulánsan vagy egy napos kórházi bent fekvéssel, időtartama kb. 1 óra.
A műtét előtt, álló helyzetben kirajzolásra kerül a problémát okozó vénás rendszer. A műtét lényegi része a tágult vénák eltávolítása. Amennyiben a fő felszínes gyűjtővénát is érinti a visszeresség, ennek a teljes eltávolítására, kihúzására is sor kerül. Ekkor két metszés történik a lefutása mentén, a belboka felett és a lágyékhajlatban. A komplett visszérműtét része a főtörzs lekötése a mély vénába történő beömlés előtt (crossectomia), valamint a funkcionálisan károsodott főtörzs eltávolítása (stripping, ami szó szerint kihúzást jelent), és az oldalági visszértágulatok helyi eltávolítása a bőr alól (subcutan varicectomia). A visszérműtét nyomai gyakorlatilag hegek nélkül gyógyulnak, mert a visszereket 2-3 mm-es metszéseken keresztül távolítják el. Az ilyen kis sebet összevarrni sem szükséges. A lágyékhajlati metszést pedig közvetlenül a hajlatba esik, így az gyógyulás után alig látható. A kezelés után a lábra rugalmas pólyát helyeznek.

A műtétet követően minél hamarabb (legkésőbb a következő nap) kelljen fel és járkáljon, mivel a „vénapumpa” segíti a gyógyulási folyamatot. A kompressziós terápia nagyon fontos! Közvetlenül a műtét után több rugalmas, kompressziós pólya kerül felhelyezésre az egész alsó végtagra, a lábujjak tövétől a lágyékhajlatig, kötéscsere másnap reggel, varratszedés a 7-10. napon. Ezután legalább 4 hétig napközben speciális kompressziós harisnya viselése ajánlott. 4-6 hétig kerülje az úszást, a fürdőzést, a megerőltető sportokat, a szaunát és a napozást.

A tágult visszerek eltávolításával nem csak kiváló esztétikai eredményeket lehet elérni, hanem megszüntethetők a következményes panaszok, egészségügyi problémák.
Visszérműtét után csak ritkán kell igen kellemetlen érzéssel számolni, az első napokban lehet némi fájdalom, azonban fájdalomcsillapítókkal, illetve az operált végtag felpolcolásával jól szüntethető és napról napra fokozatosan enyhül. Természetes jelenség, hogy a műtéti területen kisebb nagyobb véraláfutások jelennek meg, ezek rendszerint két héten belül nyomtalanul felszívódnak. Esetenként a műtött véna kemény kötegként tapintható, amelyek általában 1-3 hónap alatt visszafejlődnek (hátterében kisebb vérömlenyek állnak).
Egy héttel a műtét után kerül sor a varratok eltávolítására. Az első pár hétben a hegek vörösek, duzzadtabbak lehetnek, de ezek idővel kisimulnak, elhalványodnak, alig észrevehetővé válnak. Tisztában kell lennie azonban azzal a ténnyel, hogy a hegek sohasem fognak teljesen eltűnni és hogy a műtét eredménye nem tart ki egy életen át. 

Nem létezik sebészeti beavatkozás rizikó nélkül, bármely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. Beszélje meg kezelőorvosával és altatóorvosával a lehetséges felmerülő problémákat. A szövődmények közül megemlítendő: érzéstelenítéssel, altatással kapcsolatos reakciók, vérömleny, véraláfutás, vérzés, gyulladás, bőr érzészavara, sebgyógyulási zavarok, thrombembóliás szövődmények, nyirokkeringési zavar. Megfelelő előkészületekkel azonban ezek a szövődmények minimalizálhatóak illetve kiküszöbölhetőek.
Konzultáció

Visszérműtét - Ingyenes konzultáció

A konzultációs időpontot, előzetes egyeztetés után, rugalmasan, az Ön igényeinek megfelelően választhatja ki.

Töltse ki űrlapunkat és rövid időn belül megkeressük Önt a díjmentes konzultációs időpont egyeztetése végett.

Hasonló kezelések