toka plasztika nyakplasztika

A hölgyek kendővásárlásának egyik meghatározó oka egy bizonyos életkor felett a nyaki szövetek megereszkedése. A nyak bőre alatt egy finom, vékony mimikai izom (platysma) helyezkedik el, mely az évek múlásával két húrt kivéve veszít a tónusából és a gravitáció hatására két hangsúlyos húrként mutatkozik a nyakon az áll alatt. A nyaki izom-megereszkedés ellátásában több technika jöhet szóba. Helyi behatolásból elvégzett varrás, a fül mögé rejtett a teljes nyakra terjedő nyakplasztika, vagy arcplasztikával (hagyományos arcplasztika, MACS-lift) kombinált műtét.

A „pulyka-toka” vagy „pulyka-húr” tulajdonképp a nyaki mimikai izom két megmaradt tónusú izomhúrja, mely a többi tónusát vesztett szövetet, mint két tartószalag függeszti az áll és a nyelvcsont között.

A terápiában első lépésként a botulinum toxin választható, de ez nem befolyásolja az általános áll alatti szövetcsüngést, csak enyhe redőképzés esetén alkalmazható.

A második megoldás az izolált toka plasztika, mely során az áll alatt vezetett kis metszésből ezt a két izomhúrt összevarrjuk és a megereszkedett területeket feszesítjük és/vagy el is távolítjuk. Többféle szofisztikált technika ismert a modern arcplasztikai sebészetben a toka korrekciójára.

A harmadik megoldás a teljes nyaki izom-feszesítés (tokaplasztika, platysmoplastica), mely során az említett nyaki izmot egy a fül mögé rejtett metszésből húzzuk meg és varrjuk a fej csontos részéhez. Ezt a beavatkozást kombinálhatjuk egy hagyományos (total) arcplasztikával vagy egyes esetekben a MACS-lifttel. A beavatkozások maximálisan páciens-függők. Részletes ismertetés és konzultáció után az igényeknek megfelelően lehet a megfelelő beavatkozást kiválasztani.