synmastia bottiming out

A mellnagyobbítás tervezése során az egyik legfontosabb paraméter az beültetendő implantátum átmérőjének pontos, precíz meghatározása, Ezt a konzultáció alatt végzett mérésekkel lehet a legpontosabban meghatározni.

Ha az implantátum átmérője kevés, úgy nem tölti ki a szükséges teret és szétcsúszva elálló mell-formát eredményezhet. Ha az implantátum túl nagy , akkor gyakorlatilag nem fér el, és vagy olyan izom- és más kötőszöveti strukturákat fog kelleni a sebésznek megbontani, amelyek pont abban segítenek, hogy az implantátum stabilan a helyén maradjon. Ez úgy értendő, hogy túl nagy zsebet kell preparálni, hogy beférjen a túl széles implantátum. Túl nagy zseb, túl széles implantátum – rossz kombináció, pláne ha a páciens, kötőszövete gyenge, ő maga vékony testalkatú, puha szövetekkel. Ennek lehet eredménye a képen látható állapot. A mellek egymásba csúsznak (synmastia) és az egyik mell még a középvonalat is átlépve torzul, s alul az implantátum gyakorlatilag a mell mirigyállományának szövete alól kicsúszik és kettős kontur alakul ki (bottoming out).

Ennek korrigálása nehéz feladat és kettős: egyfelől az alsó részen kell a kinyúlt tokot plasztikázni, megerősítve tartós támaszt biztosító szövetekhez – ha van ilyen egyáltalán, s nem csak heg maradt – levarrni, modellálni, másfelől a belső oldalon a középvonalban számtalan apró öltéssel egyenként és milliméterenként helyreállítani az eredetileg elérhető és kívánt alakot.

Komoly kihívás, de sikerülhet, mint a fenti példa is bizonyítja. Mindemellett a leghasznosabb, ha a konzultáció alatt alapos és precíz méréssel tervezzük meg a beültetendő implantátum méretét, s akkor nem szorul a páciens ilyen rekonstrukciós műtétre. Az Imago Plasztikánál minden esetben elvégezzük a szükséges méréseket de – mint a példa mutatja – ha más helyen ez elmarad, s ez komplikációhoz vezet, akkor is tudunk segíteni a rekonstrukcióban.