szemhéjplasztika

A felső szemhéj plasztikája igen gyakori plasztikai beavatkozás. A szemhéj bőrének eltávolítása minden szemhéjműtét része, azonban a mélyebb szövetek ellátásában már jelentős különbségek mutatkoznak. A felső szemhéj felszínes izomrétege alatt több csoportban ülő zsírszövet található. Az öregedés vagy a kimerültség okozta szöveti változások kapcsán ez a zsírszövet a felső szemhéj belső részébe helyezők át, a külső részt „üresen”, „beesetten” hagyva. A fiatalok szemét elnézve szembeötlik azonban, hogy a fiatalkor legjellegzetesebb jegye, hogy a szemhéj oldalsó, külső része kiemelkedő és párnázott. A korábbi szemhéjplasztikák kapcsán a belső zsírt egyszerűen eltávolították, így remélve a külső rész „optikai” rekonstrukcióját. A modern szemhéjplasztikák kapcsán ezt a zsír a külső részbe ültetjük át.

A modern felső szemhéjplasztika kapcsán a belső részben felszaporodott és kidudorodó zsírszövetet nem távolítjuk el (vagy csak részben), hanem az oldalsó részbe helyezzük át. a műtét célja, hogy az oldalsó felső szemhéji területet kipárnázzuk és így biztosítsunk fiatalosabb küllemet. Természetesen nem minden esetben van szükség a zsírszövet ilyen mértékű áthelyezésére. Az egyéni alkat, a szemhéj szöveti felépítése sokban befolyásolja a megfelelő technika kiválasztását. Ez a szemhéjplasztika olyan páciensek számára ajánlott, akiknél a szemhéj eleve beesettebb, ha tetszik a soványabb arc-felépítésűeknél.

Egyes esetekben a szemhéj felső részében található zsírszövet nem elegendő az oldalsó rész kipárnázásához. Ilyenkor két lehetőség kínálkozik. Az egyik esetben az arcplasztikánál eltávolított mélyebb kötőszövetből (SMAS) nyert csíkot használhatunk fel különféle, az egyéni igényeknek megfelelő alakban és térfogatban való formázás után.

A másik esetben más testtájról vett kis mennyiségű, centrifugált, ülepített és szűrt zsírszövet átültetésével. Erre legalkalmasabb a has vagy a comb oldalsó felszíne, ahol legnagyobb mennyiségben található olyan típusú zsírszövet, mely az átültetés után a legnagyobb százalékban épül be és kerüli el a feszívódást.