Inguinal hernia surgery

Inguinal hernia surgery eliminates the abnormal anatomical condition that leads to the development of the hernia. People have a duct in their groin surrounded by abdominal muscles. In men, the ejaculatory duct runs in this channel, and in women, one of the uterine bands. Inguinal hernia (hernia inguinalis) is a condition in which viscera (hernia contents) protrude from the abdominal cavity at a weak point in the groin area of the abdominal wall, called the hernia gate, into the glove-like protrusion of the peritoneum.

Each hernia has a hernia gate, i.e., an opening through which the hernia protrudes. In the case of a groin hernia, this is an innate or acquired opening in the abdominal wall. The hernia is formed by the protruding intestines pushing in front of them the peritoneum covering them, which also penetrates the hernia gate and extends between the soft parts in front of the abdominal wall.

The contents of the hernia can be any abdominal organ that can enter the hernia, most commonly the small and large intestines. Occasionally, abdominal cramps, stabbing or stabbing abdominal pain call attention to the possible development of a hernia. Inguinal hernia is much more common in men than in women. A hernia usually develops over months and years. In accordance with the plastic principles, IMAGO Plastic Surgery performs a complete abdominal wall reconstruction from a MINI penetration with polypropylene (tissue-friendly plastic) mesh implantation.

Inguinal hernia surgery – good to know

Length of surgery

Approx. 30-90 minutes

After-care requirements

- Avoiding sporting activities and bodily strain
- Duration approx. 4-6 weeks
- There’s no suture removal because we are working with absorbable surgical thread

Anaesthesia

Local, regional or general anaesthesia

Length of stay in hospital

Ambulant or 1 day

Lágyéksérvműtét árak
  • Konzultáció Díjmentes

    Orvos: Dr. Bognár Gábor Ph.D.

  • Lágyéksérv műtét 250.000 Ft.

    Mini behatolás - háló beültetéssel

  • Kontroll Díjmentes
Gyakran Ismételt kérdések

Dr. Bognár Gábor Ph.D.
egyetemi docens, plasztikai sebész

Minden sérvet operálni kell, hiszen alapvetően minden sérvnél fennáll a legveszélyesebb szövődmény kialakulása, a kizáródás. A sérv nyakát képező gyűrű megszorul, és a sérv tartalmát annak ereivel együtt kizárja. Mivel a zsigerek vérellátásának megszűnése bélelhaláshoz vezet. A lágyéksérv önmagától nem oldódik meg, nem húzódik vissza, ezért minden esetben sebészi úton kell megoldani. Ha a sérv még nem okoz kellemetlenséget, nincs kizáródva, akkor azt meg lehet operálni egy megbeszélt, tervezett időpontban, a súlyos tüneteket okozó sérvet pedig ajánlatos minél hamarabb, néhány napon belül. A kizáródott sérvet életveszélyes állapotnak tartjuk, amely azonnali sebészi beavatkozást igényel.
Egy felvilágosító beszélgetés keretén belül részletesen megbeszélésre kerülnek a beavatkozás részletei, illetve az Ön kívánságai és az esetleges aggályok, kételyek is. Ezzel egybekötve megtörténnek a különböző vizsgálatok (fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, ultrahang). A rendelkezésre álló, különböző műtéti technikák, eljárások ezek után közösen megbeszélésre kerülnek, kiegészítve a lehetséges korlátozásokkal, kockázatokkal és szövődményekkel is.
Bármilyen nemű betegségéről (magas vérnyomás, érbetegség, cukorbetegség, tüdőbetegség, véralvadási zavarok) értesítse orvosát. A műtét előtti 10 napban Aszpirint vagy Aszpirin tartalmú gyógyszereket szedni nem szabad. Amennyiben közvetlenül a műtét előtt megfázott, vagy egyéb fertőzése volt, illetve ha a havi ciklusával egybeesik a tervezett időpont, akkor a beavatkozást el kell halasztani. Az operáció előtt 6 órával már ne egyen és ne igyon. Amennyiben dohányzik, akkor két héttel a műtét előtt hagyja abba, és műtét után legalább két hétig ne is dohányozzon.

A lágyéksérv sebészi megoldásának többféle műtéti technikái ismeretesek.

Nyitott műtét lágyékhajlati metszéssel, varratsorral történő sérvzárással (Shouldice szerinti műtét):

Hosszú idő óta ezt a műtéti technikát alkalmazzák. Ennél a klasszikus sérvműtétnél a sebész a lágyéktájon ejtett metszés után kipreparálja a sérvtömlőt, vagyis szétválasztja azt a környező szövetektől. Ha szükséges, megnyitja azt, megvizsgálja a sérvtartalmat: ha összenövéseket talál, oldja azokat, majd a zsigereket visszahelyezi a hasüregbe. Az üres tömlő nyakát öltéssel lezárja, és a felesleget eltávolítja. A sérvkapu zárása érdekében a kapu felett először a hasizmokat varrja össze a lágyékszalaggal, majd a bőrt. A speciális varratsoroknak köszönhetően a sérv helyén a hasfal megerősítésre kerül. Előnye: kevés idegen anyag (csak a vékony varrófonalak), a műtét helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. Hátránya: magas a recidíva, a sérv újbóli kialakulásának esélye, hosszabb felépülési idő, 3 hónapig kerülni kell a testi, fizikai megerőltetést.

Nyitott műtét lágyékhajlati metszéssel, hálóbeültetéssel történő sérvzárással(Lichtenstein szerinti műtét):

A klasszikus sérvműtétnél ez a műtéti technika sokkal korszerűbb. Ennél az eljárásnál is a lágyékhajlatban történik a metszés, de itt az izomzat és a szalag közti varrat helyére egy szövetbarát hálót ültet be a sebész, ezáltal kevésbé feszülnek a szövetek. A sérvháló vékony, flexibilis anyagból készül és a szervezet nem tekinti idegen anyagnak, allergiás reakciót nem okoz. Különösen idősebb betegeknél ajánlott a háló beültetéses technika. Előnye: alacsony sérvkiújulási esély, a műtét helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, rövidebb a felépülési idő. Hátránya: idegen anyag a szervezetben.

Laparoscopos sérvműtét hálóbeültetéssel (minimál invazív technika):

Ennél a modern beavatkozás során a sebész apró metszéseken keresztül (köldök, alhas) vezeti be a hasüregbe kamerát – amelynek segítségével a műtéti területen tájékozódik – illetve a szükséges műszereket. Ebben az esetben is szövetbarát hálóval zárják el a sérvkaput, de most a hasüreg felől. Mód van arra is, hogy az eszközökkel a hasfalon kívülről zárja a sebész a sérvkaput. Előnye: alacsony sérvkiújulási esély, rövidebb felépülési idő, gyors terhelhetőség, kisebb fájdalom. Hátránya: idegen anyag a szervezetben, a műtét csakis kizárólag altatásban végezhető el.

A lágyéksérv megoldása a legtöbb esetben műtéti úton történik. A beavatkozás történhet altatásban, de helyi vagy gerincközeli érzéstelenítésben is. A lágyéksérv kezelésére, mint fenn olvasható, számos megoldás áll rendelkezésre. Az alkalmazott sebészi eljárás függ:
– a sérv típusától, nagyságától
– a beteg kockázati tényezőitől (genetikai faktorok, dohányzás, túlsúly)
– a beteg életkorától, kísérőbetegségeitől (asthma, krónikus bronchitis, diabetes)
– testi, fizikai, munkahelyi, igénybevétel
– a beteg kívánságától

A sebészi metszéseket finom, precíz öltésekkel zárják és legtöbbször 2 drain kerül behelyezésre, amelyek 1-2 napig a sebváladék elvezetését szolgálják. A gyógyulás elősegítése érdekében 4-6 hét szabadságot tervezzen be és néhány hétig kerülje a megerőltető testi aktivitásokat, sportokat. A varratok a 10-14. nap után kerülnek eltávolításra.

Nem létezik sebészeti beavatkozás rizikó nélkül, bármely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. Beszélje meg kezelőorvosával és altatóorvosával a lehetséges felmerülő problémákat. A szövődmények közül megemlítendő: érzéstelenítéssel, altatással kapcsolatos reakciók, vérzés, vérömleny, gyulladás, bőr érzészavara, thrombembóliás szövődmények. Késői szövődmény lehet a kiszélesedett, hipertrófiás vagy keloidos heg. Megfelelő előkészületekkel azonban ezek a szövődmények minimalizálhatóak illetve kiküszöbölhetőek.
Konzultáció

Lágyéksérvműtét - Ingyenes konzultáció

A konzultációs időpontot, előzetes egyeztetés után, rugalmasan, az Ön igényeinek megfelelően választhatja ki.

Töltse ki űrlapunkat és rövid időn belül megkeressük Önt a díjmentes konzultációs időpont egyeztetése végett.

Hasonló kezelések