Hasplasztika

A hasplasztika vagy „abdominoplasztika” olyan műtéti eljárás, amely során, a hasi területen eltávolítjuk a felesleges bőrt az alatta lévő zsírszövettel együtt és egyidejűleg feszesítjük a hasfali izomzatot. Ezzel a beavatkozással megszüntetjük a renyhe hasfal elődomborodását és feszes, lapos hasat alakitunk ki.

A hasplasztika két esetben merül fel:

A többször szült nők hasfali gyengesége mellett, striás, megnyúlt bőrfeleslegük is komoly esztétikai hátrány. Ilyenkor a hasfal izmait megfelelő anatómiai helyzetben rekonstruáljuk, azaz a hasfal első felének tartóelemeként működő egyenes hasizmokat összevarrjuk. Emellett az alhasat is korrigáljuk. A bőrfelesleget eltávolítva feszes és lapos hasat érünk el.

Az esztétikai eredmény maximalizálása végett sokszor Lockwood technikával (feszülésmentes hasplasztika) dolgozunk, mellyel a heg mélyebbre kerül és a páciensnek gyorsabb felépülést, kevesebb fájdalmat biztosít.

Másik esetben a feladott fogyókúra vagy a sportolásal elérhetetlen alakváltozás szándéka a hasplasztikához vezető ok. Az évek vagy évtizedek alatt felszaporodott zsírdepókat ilyenkor műtéti úton távolítjuk el, a bőrfelesleggel együtt.

Hasplasztika - föbb tudnivalók

Műtéti idő

Kb. 2 óra

Műtéti utógondozás, utókezelés:

- Sportos aktivitás mellőzése
- Testi, fizikai megerőltetés kerülése
- Időtartam kb. 3 hét
- A draincsövek a 2.-3. napon kerülnek eltávolításra
- Varratszedés nincsen, mivel felszívódó sebészi fonallal dolgozunk
- Speciális kompressziós kötés 4-6 hétig

Anesztézia

Altatás

Kórházi bennfekvés

2-3 napos bennfekvés

Galéria

Hasplasztika+ body sculpturing ( speciális zsírleszívás)

Hasplasztika

Hasplasztika Lockwood technikával

Lockwood hasplasztika a korábbi - más kórházban végzett - sérvműtét kapcsán kiírtott köldök remodellálásával

Hasplasztika Lockwood technikával

Hasplasztika Lockwood technikával

Hasplasztika hasfali rekontrukcióval

Hasplasztika

Hasplasztika (többször szült páciens,megereszkedett, striás bőrrel)

Hasplasztika

Lockwood, liposuctio, flancoplastica - Zsírszívással kombinált derékkontur-javítás maximális hasfeszesítéssel

Hasplasztika

Hasplasztika

Hasplasztikai tabló

Hasplasztika

Hasplasztika

Heg alakulása hasplasztika esetén

Hasplasztika, hasfali rekonstrukcióval plasztikával

Hasplasztika

Hasplasztika árak
  • Konzultáció Díjmentes

    Orvos: Dr. Bognár Gábor Ph.D.

  • Hasplasztika - Lockwood 820.000 Ft.

    LTS és lipokontur zsírszívás

  • Hasplasztika 890.000 Ft.

    Totálhas vagy MIDI és zsírszívás

  • Kontroll Díjmentes
Gyakran Ismételt kérdések

Dr. Bognár Gábor Ph.D.
egyetemi docens, plasztikai sebész

A legalkalmasabb jelöltek hasplasztikára olyan nők és férfiak, akik jó általános állapotban vannak, de egy szöveti felesleggel társult meggyengült, megereszkedett hasfallal rendelkeznek. Ez tipikus következménye lehet -nők esetében- egy vagy többszöri terhességnek, testsúlycsökkenésnek, amelyek után a bőr már nem tud kellőképpen visszaalakulni. További diéták, fogyókúrák, testmozgások itt már sajnos keveset segítenek a helyzeten.

Különösen terhesség után tud igazán a plasztikai sebészet segíteni, miután a megnyúlt hasfali izomzat gyakran már nem képes többé az eredeti feszességét teljes mértékben elérni, visszanyerni.
A normális öregedési folyamattal a bőr veszít természetes elaszticitásából, amelyen azonban szintén lehet javítani.

Azok a páciensek, akik intenzív diétát, fogyókúrát terveznek, inkább halasszák el a beavatkozást. Azoknak a nőknek, akik még terhességet terveznek, szintén nem javasoljuk a műtétet.

Bizonyos belgyógyászati alapbetegségek, megnövekedett altatási kockázattal indokolttá tehetik a műtét elutasítását. Igen magas nikotinfogyasztás szintén kontraindikációja lehet ennek a beavatkozásnak, mivel a rossz vérellátás miatt fokozottan megemelkedett a sebgyógyulási zavar kockázata.
Egy kifejezetten jelentős súlyfelesleget hasplasztikával nem lehet megszüntetni, megoldani.

A hasplasztika előtti konzultáció kapcsán részletesen megbeszélésre kerülnek a beavatkozás részletei, illetve az Ön kívánságai és az esetleges aggályok, kételyek is. Ezzel egybekötve megtörténik a hasfal és hasfali bőr ill. zsírszövet állagának vizsgálata, beleértve a fényképek elkészítését is, amelyek segítségével később felvázolhatóak és elmagyarázhatóak a hasplasztika műtéti lépései és lehetőségei (mini-, MIDI-, totál-hasplasztika, Lockwood-féle hasplasztika)

A hasplasztika előtt bármilyen nemű betegségéről (magas vérnyomás, érbetegség, cukorbetegség, tüdőbetegség, véralvadási zavarok) értesítse orvosát. A műtét előtti 10 napban Aszpirint vagy aszpirin tartalmú gyógyszereket szedni nem szabad. Amennyiben közvetlenül a hasplasztika előtt megfázott, vagy egyéb fertőzése volt, illetve ha a havi ciklusával egybeesik a tervezett időpont, akkor a beavatkozást el kell halasztani. Az operáció előtt 6 órával már ne egyen és ne igyon. Amennyiben dohányzik, akkor két héttel a hasplasztikai műtét előtt hagyja abba, és műtét után legalább két hétig ne is dohányozzon.

A hasplasztika előtt és után is kerülje a túlzott napozást.

A hasplasztika előtt szükséges vizsgálatok: Labor (vérkép, vércukor, máj- és vesefunkció, INR, ionok), mellkas RTG, EKG.

A hasplasztika általában altatásban történik, pár napos (1-2 nap) kórházi bennfekvéssel. A műtét kb. 1.5- 3 órát vesz igénybe, a beavatkozás kiterjesztésétől függően. Az eljárás magában foglalja a felesleges bőr és a bőr alatti zsírszövet műtéti eltávolítását és a hasfali izomzat feszesítését, ezáltal kialakítva a derék vonalát. A metszés vízszintesen, a természetes bőrredőben fut, csípőtől csípőig, közvetlenül a szeméremszőrzet felett, úgy hogy az később fehérneművel is jól takarható legyen. A köldök az eredeti helyére kerül újra kiültetésre, rögzítésre. Gyakran érdemes a hasplasztikát derék- és combtájéki zsírleszívással kombinálni.

A hasplasztika speciális formája a Lockwood féle műtét (lsd. TEST – cikkek), aminél a különféle technikai újítások és kombinációk egy egészen különleges eredményt tesznek lehetővé. A heg egészen mélyre kerül, a páciens sokkal hamarabb válik panaszmentessé és a draincsövek hamar eltávolításra kerülnek, a későbbi punkciók (leszívások) veszélye nélkül. A heg szép és vékony lesz, miután feszülés mentesen kerül a sebszél egyesításre.

Amennyiben a bőr- és zsírfelesleg az alhas és a has középső részének egy részére koncentrálódik, úgy a MIDI hasplasztika a választandó műtét. Ilyenkor a köldök alatt és mellett mobilizáljuk a bőrt, majd húzzuk le a kívánt szintig. A köldög vagy módolsulhat (nyúlhat) vagy lentebb kerülhet pár cm-rel. Zsírleszívással lehet a tökéletes konturokat kialakítani.

Bizonyos esetekben, amikor a bőrfelesleg és a zsírfelrakódás az alhasra lokalizálódik, az ún. „mini-hasplasztikát” is lehet alkalmazni. Ez egy kis beavatkozást jelent, amely ambulánsan, helyi érzéstelenítésben kivitelezhető és csupán az alhas kerül feszesítésre, a köldök áthelyezése nélkül. A metszés itt természetesen lényegesen kisebb.

A hasplasztika kapcsán a sebészi metszést plasztikai öltéssel zárjuk és legtöbbször 2 drain cső kerül behelyezésre, amelyek 2-3 napig a sebváladék elvezetését szolgálják. A varratokat a műtétet követő 2.-3. hétben távolítjuk el. A feszesített, raffolt hasfali izomzat támogatására 4-6 hétig rugalmas haskötő, fűző viselése ajánlott.

A bőr megfelelő letapadásának elősegítése érdekében modellált kötést alkalmazunk, amit otthon Ön is alkalmazhat. Ennek a kivitelezését természetesen megtanítjük Önnek. A hasplasztika után 2-3 hét szabadságot tervezzen be és néhány hétig kerülje a megerőltető testi aktivitásokat. Aktív fizikai igénybevétel, sport a 6. héttől végezhető.

A hasplasztikával kiváló esztétikai eredményeket lehet elérni megereszkedett hasfallal és szövetfelesleggel rendelkező pacienseknél. Az eredmény optimalizálásához bizonyos esetekben szükség lehet egy kiegészítő zsírleszívásra. A legtöbb esetben az elért eredmény tartós, ha Ön továbbra is egészségesen táplálkozik és rendszeresen végez testmozgást, de a természetes öregedési folyamatot a legmodernebb technika sem tudja feltartóztatni. Tisztában kell lennie azonban azzal a ténnyel, hogy a hegek sohasem fognak teljesen eltűnni, de általában a hasplasztika után néhány hónappal után kisimulnak, elhalványulnak. A hegek 3-4 hónappal a műtét után mélyebbre kerülnek egészen a fehérnemű által fedett régióba. (lsd. TEST – cikkek)

Nem létezik sebészeti beavatkozás rizikó nélkül, de a precíz és szövetkímélő technikával, valamint a modern hasplasztika műtéti technikáinál ( lsd. TEST cikkek – Lockwood-műtét)  módszerekkel a szövődmények minimalizálhatók. Mégis a hasplasztika utáni szövődmények közül megemlítendő: érzéstelenítéssel, altatással kapcsolatos reakciók vagy a  vérzés, ami általában az 1-2 napban jelentkezhet; fokozott szövetnedv képződés az első héten ( ami a Lockwood varratokkal elkerülhető) ; sebfertőzés, vérkeringési zavar okozta részleges bőrelhalás (ami a Lockwood és más fesztelenítő technikával elkerülhető), a felületes bőridegek sérülése miatt átmeneti érzészavar, trombembóliás szövődmények. A hasplasztika utáni késői szövődmény lehet a kiszélesedett, hipertrófiás vagy keloidos heg. Megfelelő előkészületekkel azonban ezek a szövődmények minimalizálhatóak illetve kiküszöbölhetőek.

Konzultáció

Hasplasztika - Ingyenes konzultáció

A konzultációs időpontot, előzetes egyeztetés után, rugalmasan, az Ön igényeinek megfelelően választhatja ki.

Töltse ki űrlapunkat és rövid időn belül megkeressük Önt a díjmentes konzultációs időpont egyeztetése végett.

Hasonló kezelések