ikres has

A gyermekáldás boldog pillanatait, majdan első hónapjait sokszor többé-kevésbé beárnyékolja az a későbbiekben tudatosuló tény, hogy a hasfalat és a bőrt a terhesség bizony megviselte. Hiába a krémek tucatjai és a tornagyakorlatok sora, ez a has nem fogja elkerülni a hasplasztikát. A felhas megnyúlt, elvékonyodott fala elődomborodik, mint egy hordó és a köldök is egy puha hólyaggá alakul, az alhas bőre stirás és ráncos, petyhüdten csüng a comb és a szeméremdomb felett. Különösen igaz ez az ikreket szült nők esetében.

Az ’ikresek’hasplasztikája korábban nagy metszésekkel járt, egy fordított T alakú heggel, ami a köldököt is magában foglalta. Nem ritkán a köldököt nem is állították helyre. A modern hasplasztikai szemlélet más. A leglényegesebb rész a hasfal rekonstrukciója, a megnyúlt szöveti strukturák feszesítése. Ez a középvonalban mindenképp megtörténik, de sokszor a szélső hasfali területek is megnyúltak, így ezeknek a speciális öltésekkel történő (imbrikáció) formálása helyreállítja a korábbi karcsú, íves derekat. A hasfal feszesítése után a visszamaradó bőr már sokkal jobban elosztható és feszesíthető, főleg ha a Lockwood – technikával is dolgozunk.

Ennél a hasplasztikai technikánál a hagyományos hasplasztikai behatolás mellett zsírszívást is végzünk, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen annyira traumatizálva preparálni, mint a régi technikáknál. Az ikreseknél egyébként is vékonyabb hasfal jobban nyújtható és formázható, a heg lejjebb kerül. A heg gyógyulása és tehermentesítése végett a lehúzott bőr-zsír lebenyt belülről sok apró, fesztelenítő, lehorgonyzó öltéssel rögzítjük az izmos hasfalhoz. Ezek az öltések (LTS, lateral tension suture) tehermentesítik a heget és biztosítanak ideális hegképződést. A heg mélyre kerül és szép, vékony marad. A Lockwood – technikával végzett hasplasztikaiműtét hosszabb és több varróanyagot igényel.

Egy ilyen hasplasztikai műtét után hamarabb eltávolíthatók a drain-csövek, a páciens fájdalma kisebb, gyorsabban felkelthető és mobilizálható. Kevesebb fájdalomcsillapítót kell szednie, a savóképződés és az esetleges sebfertőzés esélye igen csekély. A hasfal lapos és feszes marad. A heg mélyre kerül a fehérneműbe. Egy további hasplasztikai technika a magas hasfali és köldök-fesztelenítés, ami abban az anatómiai esetben hasznos, mikor a köldök túl magasan helyezkedik el, és így a műtéti heg nehezen helyezhető a fehérnemű vonala alá. Korábban ilyenkor függőleges metszést is végeztek a köldök helyén, amolyan fordított T alakban, vagy külön a hasfal alján a középvonalban. A magas fesztelenítő technika (HSTS, high superior tension suture) lehetővé teszi, hogy a köldök új helyét akár 3-4 cm-rel lejjebb helyezzük el és ez a LTS-el kiegészítve már biztosítják a heg mélyre kerülését. A műtét hosszabb és több varróanyagot igényel, de nem minden esetben van rá szükség.

Az ikres nők hasplasztikai műtétjénél problémás lehet a heg szélén kialakuló „csücsök” (dog-ear). Ezt a hagyományos hasplasztikai metszéstől eltérő speciális ívelt metszésekkel (pl. ökörszarv vagy biciklikormány alakú, vagy kettős súlyzó alakú) lehet elkerülni.